Бърз и много лесен ябълков сладкиш рецепта

Признавам си, че петъците са ми трудни. Като на всички. Но като си помисля, че в Събота мога да си позволя да полежа малко повече или кротичко да прочета нещо, да погледам нещо докато децата се събудят, предпочитам да забъркам нещичко от петък вечерта, че да имат готова закуска.

Така се случи и с този сладкиш. Огледах си наличните продукти и установих, че ще е ябълков. Разсъждавах поне четири минути дали да го обогатя с локум (имах 6 парченца), защото таткото го обича, а децата не. Крайното решение беше в полза на таткото. Затова днес намирам чинийки с грижливо избутани настрани парченца локум. Как точно тия хлапета ги откриват в сладкиша – е, не знам!  Опасна работа!

И така – прибрали сте се в Петък вечер, каталясали от усърден труд през седмицата. Всякаква мисъл за блажено полягване на диванчето е безвъзвратно загубена още по пътя към дома. След като няма да се полягва, я вземете и извъртете един бърз и лесен ябълков сладкиш по бързата процедура!

Продуктите:

3-4 ябълки (обелени, нарязани наедро)
3 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
3/4 ч.ч. олио (масло)
4 с. л. кисело мляко
1,5 – 2 чаши брашно (в зависимост от размера на яйцата)
10 г. бакпулвер
локумчета, сушени смокини, стафиди – по желание

В този сладкиш аз не сложих традиционната за ябълките канела, макар, че с това престъпих някои кулинарни традиции, но пък сложих една лъжица боровинки от сладко. Не, не е сладко от боровинки, а оставени само боровинки на дъното на бурканчето, от което децата прилежно са изцедили всичко друго.

Яйцата и захарта разбих до побеляване, добавих олиото, брашното и бакпулвера, а накрая киселото мляко. Изсипах сместта в тавичка, постелена с хартия за печене. Наръсих боровинките, а върху тях – нарязаните ябълки без да ги притискам, за да останат отгоре. Пекох на по-слаба температура, окло 170 градуса за 50 минути.

 лесен сладкиш ябълки рецепта

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 9 277 times, 1 visits today)