Останали са ви белтъци и се чудите – „какво с белтъци???“. Кексчето, което ви предлагам е на принципа на импровизациите, които пък са плод на нежеланието ми да изхвърля 2 белтъка, както и на нежеланието ми да правя целувки. Не обичам целувки и не ми е приятно да ги правя. Неотдавна се зачетох в дискусия как да се употребяват останали белтъци… Идеи имаше много, но питайте ме сега защо не си преписах, че поне да се не мъча? Каквото запомних, толкова. В този вариант кексчето става средно-влажно и с плътна структура.
Ето ги продуктите за кекс с белтъци и локум:
3 белтъка
8 с. л. захар
50 мл. олио
50 мл. прясно мляко
кора от половин лайм (и обикновен лимон ще свърши същата работа, но пък на мен ми се намираше зелен)
1/2 пак. бакпулвер
200 гр. брашно
1 с. л. ванилова захар
парченца локум

След като разбих белтъците и захарта на твърд сняг, добавих олиото, млякото, брашното, бакпулвера и ванилията. Локумчетата, нарязани на парченца, добавих към тестото. Това количество е за много малка формичка, може би трябваше да ги изпека като мъфини, но за щастие, аз имам една такава мъничка формичка.

Кекс с белтъци и локум рецепта

Пекох в предварително загрята фурна на 170 градуса около 25 минути, но проверявах с клечка, защото кексчето беше тъничко и не можах да преценя колко време ще иска. А идеята ми беше да остане бяло, че да контрастират червените локумчета вътре. Тавичката си я подмазах с масло преди да изсипя сместта, че да не вземе да залепне нещо… 🙂

И това е – мъничко кексче за подслаждане на душата!
сладкиш с белтъци белтъчен кекс
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 933 times, 1 visits today)