Хванахме се за зелено!!! Вали, не вали – сезонът на зелениите вече настана за моя най-голяма радост и за ужас на домашните ми! Не ги обичат тия зелени неща, но нищо! Ще пораснат тия мойте деца и все някой ден ще разберат, че зелениите са едно много вкусно нещо.

И така – кюфтенца от лапад. Чудесни са и топли и студени. Могат да се поднасят и като предястие и като основно. Кой както обича. Могат да се оформят като крокети, нормални кюфтета или малки кюфтенца за мезе – според настроението и желанието.

Продукти:

лапад
сирене
магданоз
копър
чесън
млян кимион
сол и пипер на вкус
яйце
брашно
галета

Не написвам грамажи. Всеки да си ги забърква според собствения вкус. С повече или по-малко сирене (или без никакво, ако спазва постите). Ако пък искате да ги направите „луксозни“ добавете им ситно нарязан колбас. Единственото, което аз НЕ слагам е яйце в сместа за кюфтетата. Според мен е напълно излишно и я прави рядка и трудна за оформяне. И брашно не слагам. Искам да усещам вкуса на лапада.

Лапада си го почиствам от дръжките, измивам и нарязвам наедро. Попарвам го и оставям да се отцеди. Дори го поизстисквам, така че да има възможно най-малко влага.
  Кюфтета от лапад приготвяне

Ето ги в два варианта – обикновени и „луксозни“. Е да, дори не е необходимо много въображение, за да разбера защо хлапетата не ги харесват. На този етап наистина изглеждат не особено добре.

  подготовка кюфтета от лапад

Това е – като си направя сместта от лапад, сирене и подправки, оформям кюфтенцата, овалвам в брашно-яйце-галета и ги оставям в хладилника да си чакат реда за пържене. Случвало се е да ги оформя през деня и да чакат до вечерта.

Поднасям със сос от кисело мляко, чесън, копър и орехи. Всички тия неща смилам в блендера за 10 секунди.

Кюфтета от лапад

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 875 times, 1 visits today)