Руло Стефани, руло…. колко да е руло? Защо пък да не е „кълбо“? Това си мислех вчера, изправена пред вечния въпрос – „Какво ще вечеряме“? Неведнъж съм писала тук, че обичам да префасонирам познати манджици, да ги понапудря и да им придам един малко по-различен вид. Идеята за „кълбото“ ми се оформи още когато Димитрина Кирчева пусна идеята за редените си кюфтета. Някои от вас може и да са ги виждали. За тези, които не са – ето снимка как се редят кюфтета.

редена запеканка с кюфтета

 

Много обичам такива изпълнения, които да бутнеш във фурната и те да се оправят самостоятелно, докато аз си върша нещо друго.

Точно такова е и „кълбото“. То се печеше, на мен ми се наложи да изляза, така че отговорната задача по изключването на фурната я поверих на децата.

Изобщо няма да пиша продукти за тази рецепта. Всеки от нас или е хапвал или е правил такова руло и е наясно какво има вътре. А и всеки може да слага какъвто си иска пълнеж. Може да добави (или не) грах, кашкавал, царевица…. кой както обича.

За мое собствено улеснение, аз си разстилам каймата в тавичката, подреждам пълнежа и оформям „кълбото“ (или рулото). Много по-лесно е отколкото да ползвам алуминиево фолио, че да го прехвърлям в тава, че да внимавам да не се пречупи….

руло стефани

Вижда се, че и гарнитурата се готви заедно с кълбото. Сложих само 1 пръст вода в тавичката и цялото нещо го пекох 1 час на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Не добавях мазнина. Това, което си пуска каймата е достатъчно. Но ако обичате по-блажничко, нищо не пречи да ръснете малко зехтинче (олио, масълце).

 

руло стефани със зеленчуци идеи с кайма

 

кръгло руло стефани рецепта

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 684 times, 1 visits today)