Агнешка дроб чорба е една от рецептите, които се готвят различно почти във всеки дом. Аз съм се научила от майка ми и си спазвам нейната рецепта до ден днешен. Не ме разбирайте погрешно, ако се окажа на вашата маса, с удоволствие ще хапна и от вашата агнешка дроб чорба, независимо че може да е сготвена по друга рецепта.

Факт, по Гергьовден започва печенето на агнета, и употребата на агнешкото месо с всевъзможни допълнения – зелении, ориз, картофи, но благодарение на фризерите, агнешката дроб чорба вече не е само „сезонно предложение“.  Излишно е да казвам, че е една от традиционните Български чорби, защото вие си го знаете. Също така излишно е да казвам, че е една от любимите ми чорби и докато приятели сърбат шкембе чорба на разсъмване, аз твърдо предпочитам агнешката дроб чорба. Знаете, всеки град си има едно такова място, където е сборният пункт на тези, които са се веселили до съмнало, а на традиционното за Бургас място, поддържат в „репертоара“ си агнешка дроб чорба за моя радост.

Трябва да признаем, че това е една от най-трудоемките чорби, но си заслужава. Дреболиите си трябват и за дроб сърма, и за чорба, или за пълнеж на цяло печено агне, та няма как да се мине без този труд. Сега, признавам си, в последните години агнешките дреболии пристигат при мен сварени и прилежно нарязани благодарение на майка ми или на свекърва ми. Те имат от тези специални клечици, с които се обръщат чревцата, а и като се захванат – нямат спиране. Вярно е, че при варенето на дреболиите миризмата е малко по-тежка, та те ми спестяват не само това, но и кълцането. Аз си разпределям в торбички и си замразявам във фризера, просто защото не сме в състояние да се справим набързо с дреболиите, пристигащи и от двете страни на фамилията.

У нас се ползва една единствена подправка за агнешката дроб чорба и тя е джоджен (гьозум). Черния пипер не го броя, той си върви по дефиниция. Пресен джоджен през пролетта и лятото или замразен през зимните месеци, а ако няма замразен или пресен – сух джоджен. Не слагам чубрица, не слагам девисил, мащерка и т. н.

Продуктите за агнешка дроб чорба:

 • 500 г. агнешки  комплект  (чревца, черен и бял дроб, шкембе, сърце и т.н.)
 • 1 връзка пресен лук (1 глава стар лук)
 • 1 морков
 • 80 г. ориз
 • 3-4 с. л. олио
 • 3-4 стръка пресен джоджен (1 ч. л. сух)
 • 1 ч. л. червен пипер
 • 10-ина зърна черен пипер
 • сол

Застройка:

 • 1 жълтък
 • 1 ч. л. кисело мляко

Приготвяне:

Агнешките дреболии от комплекта се измиват добре под течаща вода, чревцата се обръщат и се измиват много добре. Сваряват се като се отпенват по време на варенето. Бульонът се прецежда.

Ситно нарязаният лук и настърганият морков се задушават в олиото с 3-4 с. л. вода. Добавят се дреболиите, черен пипер на зърна, сол и червен пипер. Сипва се бульон или гореща вода около 3 пръста над нивото на дреболиите. След като водата заври се добавя ориза предварително измит под течаща вода и джоджена, нарязан на ситно. Вари се около 30 минути до готовност на ориза.

Жълтъкът се разбърква с киселото мляко и се добавя към дроб чорбата. Разбърква се и това е. Поръсва се с черен пипер, сервира се с пресен чесън.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 90 479 times, 6 visits today)