Алмойшавена – стотната ми публикация в блога!
Кой да ти предполага, че ще стигна до 100? Кой да ти предполага, че изобщо някога ще се захвана с блог? Какво ли не се случва в живота на човек и понякога добрият дядо Боже ни изненадва, въпреки че през цялото време ни е давал знаци, а ние сме ги пренебрегвали.

Според написаното в сайта на Бон Апети „Алмойшавена е Испанска закуска, която прелъстява с всяка хапка. Поднасяме я с малинова сметана.“

За поднасянето с малинова сметана не знам, обаче в едно съм вече сигурна – това е едно много, ама много вкусно нещо, което ухае неземно приятно и вдигна децата ми от леглата само с аромата си, а го изядоха без всякакви допълнителни „екстри“ като сметана и малини.

Напоследък доста позанемарих кухненските си занимания. Ами да – дойде лятото и хукнахме навън, а като се приберем, хапваме надве-натри и заспиваме. Та тази Алмойшавена я видях преди месеци в предаването и все чакам сгоден момент да й дойде реда. И днес, след като вали от 6 сутринта и дейностите ни ще се ограничат до домашни забавления, най-после стигнах и до тази рецепта, която се оказа съвсем лесна и забавна за правене. По същината си това представлява парено тесто, поръсено със захар и изпечено във фурна.

Продуктите за алмойшавена: (копирам от сайта на предаването):
  • 140 г брашно
  • 4 яйца (размер L)
  • 150 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г краве масло
  • 1 щипка сол
  • 1 ванилия
  • за гарниране:150 г малиново сладко
    200 г заквасена сметана
Приготвянето също копирам от сайта, за да си спестя писането.

Млякото заедно с маслото, солта и 1 щипка от захарта се кипват. Към тях се изсипва брашното, бърка се енергично докато се образува тестена топка, която не се лепи за стените и дъното на съда. Полученото тесто се охлажда леко. Към него се прибавят четирите яйца, едно по едно, като се разбива с миксер. (Аз ги разбърках на ръка, а не с миксер). Ароматизира се с ванилията.

Алмойшавена

В голяма плитка тава се слага силиконов килим, отгоре се поставя тестото, като се разстила на тънък слой. Заравнява се с шпатула. Поръсва се със захар и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 25 минути. Фурната не се отваря по време на печенето. (Нямам силиконов килим. Пекох върху хартия за печене. Единственият ми коментар е, да не се разстила тестото до края на тавата. Оставете поне 3 см от всички краища, защото при печенето се надига и раздува и изпълва цялата тава. При мен печенето отне 20 минути на 180 градуса с вентилатор).

И това е цялата работа. У нас този сладкиш-закуска не получи никакъв шанс „леко да се охлади“. Още топъл-топъл замина по чиниите и едва сварих да щракна снимка преди да останат само трохички в тавата.

алмойшавена - рецепта

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 6 849 times, 1 visits today)