Тези Американски бисквити са първи братовчедки на Английските сконс и въпросът по какво се различават от тях има десетки отговори. На практика сконите и бисквитите много си приличат, защото основните съставки са почти еднакви. Разликата е в пропорциите. Друга основна прилика е, че и двата вида се приготвят с бакпулвер или сода, а понякога и с комбинация от двата набухвателя.

За разлика от американските бисквити, в рецептите за сконс може да има яйце и като цяло те са малко по-сладки. Доста се спори и по въпроса за обичайната форма на сконс (триъгълни) и американските бисквити (кръгли), но не мисля, че трябва да задълбаваме в тази посока. Кръгли, квадратни, триъгълни, изрязани с формичка по ваше желание или просто нарязани с нож – това решавате само вие. Аз харесвам и сконс, и бисквити, защото се правят много бързо, а са и много вкусни. Времето за замесване на тестото е буквално 6-7 минути.

Няколко думи за тестото. То е с високо съдържание на масло, което означава, че трябва да се работи бързо. Хубавото на рецептата за Американски бисквити е, че всички съставки се взимат направо от хладилника, така че не се налага да темперирате нищо. Що се отнася до кваса, може да ползвате както бял, така и пълнозърнест или ръжен квас, който се е натрупал при захранването. Ако не ползвате квас, заменете го с равни количества брашно и вода.

Както при всички маслени теста, може да ползвате робот, чопър или да втриете маслото в брашното на ръка. Когато маслото се втрива на ръка, то трябва да е много студено. Работете бързо за да не се стопи от топлината на ръцете ви. Дори и да останат по-големи парченца в тестото, това не е проблем. Те ще придадат характерната нежна и люспеста структура на бисквитите.

Отново подчертавам, че всички съставки – масло, кефир и излишен квас – трябва да са студени.

Американски бисквити рецепта

Продуктите за Американски бисквити – 14-16 броя:

  • 400 г. брашно
  • 15 г. захар
  • 10 г. бакпулвер
  • 2 г. сода за хляб
  • 12 г. сол
  • 220 г. студено масло, нарязано на кубчета
  • 120 г. излишен квас, студен от хладилника (може да се замени с равни количества брашно и вода/кефир)
  • 180 г. кефир, студен от хладилника (може да се замени с мътеница или кисело мляко)

Допълнително:

20 г. разтопено масло за намазване на бисквитите

лесни бисквити с масло

Приготвянето:

В купа смесете брашното, содата, бакпулвера, захарта и солта.

Добавете кубчетата студено масло и претрийте с ръце докато се образуват маслени трохи. Най-едрите трохи да са с размер на грахово зърно. Ако предпочитате, ползвайте кухненски робот.

Добавете кваса и кефира и размесете, колкото да се обединят съставките. Внимавайте, това тесто не се меси, целта не е да се развие глутена, а само да се събере. На този етап тестото ще изглежда леко „рошаво“ и малко сухо.

Изсипете тестото върху леко набрашнена повърхност и съвсем леко омесете, колкото да се събере. Както вече казах, трябва да се работи бързо и без да се меси много. (Вариант за обединяването на тестото е да оформите квадрат, да разделите на 4 части, които да натрупате една върху друга и да притиснете. Така ще избегнете разтопяването на маслото от топлината на ръцете).

маслено тесто

Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 1,5 см. Нарежете бисквитите с нож или оформете с формичка.

Прехвърлете бисквитите върху тава, постлана с хартия за печене. Оставете разстояние от 3-4 см. между отделните бисквити, защото ще бухнат по време на печенето.

Приберете тавата в хладилника за 10-20 минути докато загреете фурната.

Преди печене намажете бисквитите с разтопено масло.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 20-25 минути до златисто.

Сервирайте бисквитите топли с масло, конфитюр или сладко.

Оформените (неизпечени) бисквити могат да се замразят. Подредете ги върху хартия за печене и приберете във фризера. След като се замразят, прехвърлете в плик и вакуумирайте или ползвайте пликове за фризер с цип за затваряне. Не размразявайте преди печене, но добавете няколко минути към времето за печене.

   бързи маслени бисквити

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 14 794 times, 1 visits today)