Закуската е храненето, което аз най-много пренебрегвам. Не защото не приготвям закуска, но избягвам да я ям. Дайте ми на мен две кафета и 40 минути тишина! Така да се каже – да си събере човек мислите, да послуша градска тишина (тук-там да бръмне камион, да погледаш на спокойствие прането на съседите отсреща, да послушаш разправиите на строителите от строежа вдясно и мърморенето на съседката отляво :).

А и не мога да си представя да ям сладко още от сутринта. Това кекс с кисело мляко, баница с боза, теста някакви, обилно напудрени със захар – е, не мога! Ако е нещо по-соленичко, може и да се излъжа да хапна. Е не чак в английския вариант на закуска с боб и наденица, но като една Лала Шапшалкина – колко му е да забърша някое кюфтенце? :).

Децата ми, обаче, си хапват закуска и този навик наследиха от баща си, който явно навремето е бил послушен и е запомнил мъдростта „Закуската изяж сам, обядът раздели…… “ и така нататък, знаете я, нали?

Но да се върна на тези американски палачинки. Мен ако питате, са си живи тиганички, ама нали са американски! Както казваше детенцето на една приятелка – „Искам от онова, дето танцува по телевизията!“. Че и американските палачинки така. Но пък след поредицата родни катмички, които се изядоха и без да са танцували по телевизията, днес е ред на презокеанските им посестрими. Аз ползвам ето тази рецепта. Ако се поразтърсите из интернет, ще видите куп рецепти, с прясно мляко, с buttermilk, с кисело мляко – то като у нас. Всеки си има рецепта за палачинки и кой, както си е свикнал.

Ето ги продуктите за Американски палачинки:
3/4 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. оцет
1 ч. ч. брашно
2 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
1 яйце
2 с. л. олио (масло)

Добавям оцета към млякото и го оставям 5-6-7 минути, докато се получи buttermilk (мътеница). Оттам нататък забърквам всичките неща в купата. Първо си сипвам сухите съставки, накрая добавям млякото и яйцето. Пържат се в мъничко мазнина и стават много бързо. Като се сипне в тигана се получават ето тези дупчици и започват да се надигат. Аз лично предпочитам да ги правя в сух тиган, тоест да ги пържа без мазнина. Но вие си решавайте. А може да пробвате и двата начина и да определите за себе си как ви харесва повече.

Приготвяне на палачинки

Хоп, обръщаме ги и готово!
Приготвяне на палачинки пържене

От това количество продукти стават 12-13 палачинки, които са достатъчно за закуската на един татко, един тийнейджър и една принцеска. А аз пия второто кафе!

Американски палачинки с мед

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Палачинки с прясно мляко

Кайзершмаррн (Kaiserschmarrn)

Катми

Палачинки „Креп Сюзет“

Палачинки Орео

Палачинки с пълнеж

Палачинки с пълнеж от картофено пюре

Палачинки с тиква

Палачинкова торта с шоколад

Пълнени палачинки с кайма

Солена палачинкова торта

Шоколадови гофрети

(Visited 13 075 times, 1 visits today)