Баница с лапад (спанак) – много от нас обичат. Моите деца не обичат, така че понякога ми се налага да пека баница с два вида плънка в една тава, така че да има за всуки вкус.

Всъщност в тавата смесих баниците. Едната част е баница с лапад, а другата част си е нормална баница. Приятели ми донесоха от Одрин точени кори и който ги е ползвал знае, че са доста големи и много фино разточени. В моята тава се събират 3 от тях, така че по една и половина кора са със съответния вид плънки.

Тези кори търпят и замразяване. Моите бяха замразени във фризера, тъй като не успях да ги ползвам веднага. Доста се чудих дали няма да се размекнат от влагата при размразяването, но нищо им нямаше. Ето ги продуктите за плънките:

Продуктите за баница със сирене:

3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
100 гр. сирене
олио (на око, но е около 1 каф. чаша)
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода

Продуктите за баница с лапад:

300 г. лапад (бланширан и отцеден)
2 яйца
сирене
сол на вкус
2 с. л. кисело мляко.

Оттук нататък всичко си е съвсем стандартно като за вита баница. Всички продукти за съответната плънка смесвам заедно в купа. Разпределям върху кората, навивам на руло и слагам в подмазана тава.

рецепта баница с лапад

Остана ми съвсем мъничко от плънката и го намазах върху корите. Сложих парченца масло (не знам колко е като грамаж – вижда се от снимката как съм ги намятала парченцата) и пекох в предварително загрята фурна на 190 градуса около 40 – 45 минути. Всеки си познава фурната, така че си поглеждайте тавата.

 как се прави баница с пълнеж от лапад

Тук е мястото да кажа, че не я оставих да стои, че да се напоят корите. Чувала съм от познати, че заливат баницата и я оставят, но аз я метнах направо във фурната. Ето я и нарязана. Излишно е да казвам, че домочадието омете нормалната част веднага, а зелената част си е само за мен!!! Да ми е сладко! 🙂

баница пълнена с лапад
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
Вижте още:
(Visited 9 009 times, 1 visits today)