Рецептата за билкови гризини е много, много лесна. Тя дава възможност да употребите излишен квас, който сте натрупали при захранването, а дори и да не ползвате квас, знаейки че той е смес от равни количества вода и брашно, можете да ги приготвите без никакъв проблем.

Има десетки, ако не и стотици рецепти за гризини. Въпреки че са описани от италиански монах още през 17 век като „тънък като кости хляб“, смята се, че гризините произхождат от района на Пиемонт и са измислени от пекар, който трябвало да създаде лек хляб за сина на първият крал на Италия – Виктор Емануил II, който страдал от храносмилателни проблеми. Така се появява хлебната пръчка, наречена „ghersino”, която бързо добива популярност.

Гризините са благодатни за всякакви импровизации. В тях може да се сложи всичко – от билки до маслини, сирене, семена, подправки, аромати… почти всичко, за което се сетите. Може да експериментирате с дължината и дебелината, да ги усучете, да ги оставите плоски, с една дума – има простор за въображението.

Тъй като споменах, че гризините може да имат различна дебелина, трябва да кажа, че от нея ще зависи и тяхната хрупкавост. Колкото са по-тънки, толкова ще са по-хрупкави и ще приличат на солети или крекери.

Рецептите за гризини условно могат да се разделят на две основни групи – с втасване и без втасване на тестото. Хубавото е, че и в двата случая, гризините не са трудоемки, освен ако не замесите голямо количество тесто.

Продуктите за билкови гризини:

  • 250 г. излишен квас, 100% хидратация (може да се замени с равни количества вода и брашно)
  • 40 г. ръжено брашно
  • 100 г. бяло брашно
  • 8 г. сол
  • щипка захар
  • 1 ч. л. сух риган
  • 1 ч. л. сух босилек
  • 3 с. л. зехтин

Приготвянето:

билкови гризини стъпка по стъпка

Смесете продуктите в купа и замесете тесто.

Разточете тестото с дебелина около 3 мм. и нарежете на ленти около 1 сантиметър.

Оформете всяка лента на фитил и подредете в тава, застелена с хартия за печене.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180-190 градуса (без вентилатор) за 20-25 минути. Времето за печене ще зависи от дебелината на вашите гризини, както и от самата фурна, разбира се, така че – проверявайте какво се случва.

билкови гризини с квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 271 times, 3 visits today)