Този бирен хляб с орехи и хрупкав лук е вдъхновен от приятел, който неотдавна публикува крилатата мисъл „Всеки хляб е разказ за тъжната история на зърна, които можеха да са бира, но не са“. Факт е, че отдавна се каня да заменя водата с бира при замесването на хляб, но по незнайни причини все отлагам. Явно покрай „размислите“ за бирата, зърното и хлебоправенето дойде времето най-после да замеся моя бирен хляб.

Първия път го направих по повод рождения ми ден. Почерпихме се както си трябва с близки и може да си представите шока ми от това, че хлябът се изяде, а мръвките останаха. Оттогава си го правя редовно и вече трайно се е настанил в графата „любими хлябове“.

За моя бирен хляб използвам тъмна бира. На пазара има достатъчно богат асортимент, така че изберете тази, която обичате, а ако не обичате тъмна бира – купете някоя от по-скъпите 🙂 .

Хрупкавият лук може да се намери в големите вериги супермаркети. Предлага се готов, в кутийка или пликчета и спестява много време. Не че не може да си го приготвите сами, но за две супени лъжици хрупкав лук, не си заслужава да включвате котлона.

Две думи за вкуса на хляба – тъмната бира, запечените орехи и ароматът на лук се обединяват и се оформя изключително приятна комбинация, която не е силна и натрапчива, а някакси топла и домашна, която ти говори за огън в камина и сняг по перваза на прозореца.

Поиграх си с рецептата за бирен хляб с орехи и хрупкав лук и я превъртях в различни варианти, които ще споделя в коментарите по-долу.

бирен хляб с орехи

Продуктите за бирен хляб с орехи и хрупкав лук:

 • 260 г. бяло брашно (Екосем)
 • 40 г. пълнозърнесто ръжено брашно (Екосем)
 • 250 мл. тъмна бира
 • 5 г. захар (мед)
 • 60 г. освежен квас, 100% хидратация
 • 6 г. фино смляна морска сол
 • 50 г. орехи, запечени и охладени
 • 2 с. л. хрупкав лук

бирен хляб

Приготвяне:

Смесете брашното, захарта и бирата в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете настрани за 30-40 минути.

Добавете кваса и размесете добре. Оставете тестото да отпочине за 30-40 минути.

Добавете солта и измесете тестото до развит глутен.

Омесеното тесто сложете в купа, покрийте с фолио и оставете да се отпусне за 1 час.

Напръскайте плота с вода (най-добре става с бутилка, която има спрей дюза) и изсипете тестото. Внимателно разпънете на голям правоъгълник като се стараете да не прокъсвате тестото.

Разпределете орехите и хрупкавия лук и сгънете тестото, както е показано на снимките. Сложете тестото в купа и покрийте.

Направете две или три вътрешни сгъвания на тестото през 30 минути.

бирен хляб с орехи и хрупкав лук рецепта

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 60-70%. В зависимост от околната температура, силата на кваса и силата на брашното, времето за втасване може да отнеме пет, шест или повече часа.

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот и оформете хляб в желаната от вас форма – овална или кръгла.

Поръсете съда за втасване (кърпа върху която ще втасва тестото) с царевично, оризово или друго безглутеново брашно. Прехвърлете внимателно хляба в съда за втасване с гладката страна надолу.

Сложете съда за втасване в голям найлонов плик, така че да не опира в тестото и оставете хлябът да втаса отново докато удвои обема си. Може да го приберете в хладилник за бавно втасване, като времето, което ще е нужно ще зависи от температурата на хладилника – 10, 12, 14 или повече часа, но трябва да наблюдавате тестото.

Сложете съда, в който ще печете във фурната и загрейте на максимална мощност. Обичайно домашните фурни загряват до 250 градуса.

За да прехвърлите хляба от съда за втасване в нагорещения съд за печене, ще ви трябват хартия за печене и плоска повърхност (тавата от фурната). Поставете хартията за печене върху хляба, сложете отгоре тавата и обърнете. Хлябът ще остане върху хартията за печене.

Направете основен разрез под ъгъл 45 градуса с дълбочина около 7-8 мм. и по желание декоративни разрези с дълбочина 2-3 мм.

С помощта на хартията за печене внимателно прехвърлете хляба в нагорещения съд и сложете капака.

Печете под капак за 18-20 минути. Махнете капака и върнете хляба във фурната. Печете още 20 минути на 200 градуса.

Прехвърлете изпечения хляб върху решетка докато изстине напълно.

Продуктите за бирен хляб с мая:

 • 290 г. бяло брашно (Екосем)
 • 40 г. пълнозърнесто ръжено брашно (Екосем)
 • 280 мл. тъмна бира
 • 5 г. захар (мед)
 • 7 г. суха мая
 • 6 г. фино смляна морска сол
 • 50 г. орехи, запечени и охладени
 • 2 с. л. хрупкав лук

Приготвянето на бирен хляб с мая:

При работа с мая времето за приготвяне ще е много по-кратко. Ето стъпките, които да следвате:

В купа смесете бирата, захарта и маята. Разбъркайте докато маята се разтвори. Добавете брашното и солта и започнете да месите докато получите гладко тесто. Омесеното тесто сложете в купа, покрийте с фолио и оставете да се отпусне за 20-30 минути.

Напръскайте плота с вода (най-добре става с бутилка, която има спрей дюза) и изсипете тестото. Внимателно разпънете на голям правоъгълник като се стараете да не прокъсвате тестото.

Разпределете орехите и хрупкавия лук и сгънете тестото, както е показано на снимките. Сложете тестото в купа и покрийте. Оставете да втаса докато утрои обема си.

Оформете хляба и оставете да втаса за около 1 час на стайна температура.

Включете фурната да загрява на 240 градуса (без вентилатор) и сложете купички (тавичка) с вода на дъното. Преди да сложите хляба, направете 1-2 разреза по повърността и сложете хляба в горещата фурна. След 20 минути извадете водата, намалете температурата на 200 градуса и допечете хляба за още 20 минути. Ако искате да печете хляб във форма, намаслете формата, оформете хляба и след като втаса печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 40 минути.

Коментари:

* Трябва да се има предвид, че брашната на Екосем поемат повече течности. Ако ползвате друга марка брашно, намалете количеството на бирата според това как избраното от вас брашно поема течностите.

* Може да се интерпретира рецептата за тостерен хляб и водата да се замени с тъмна бира, а хлябът да се оформи и пече във форма. Ако работите с бяло брашно Екосем, ще трябва да увеличите количеството бира до около 200-210 мл. Аз слагам тестото в намаслена форма с размер 25х11х7 см.

хляб с тъмна бира

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 5 842 times, 3 visits today)