Абсолютно всеки е наясно, че да се направи бисквитена торта отнема минути. Факт е, че това е една от най-бързите торти и присъства в репертоара на всяка мама в най-различни варианти.

Днес на пазара се появиха различни видове бисквити, къде по-твърди, къде по-маслени, но за мен класическото изпълнение и най-вкусната бисквитена торта си остава тази с най-обикновените бисквити. Знаете ги – тези твърдите, които сега имат разни имена, но всички им казваме обикновени бисквити.

Простотата на тази непретенциозна бисквитена торта е именно в това – не е нужно да се купуват продукти. Тя се приготвя само и единствено с продуктите, които се намират във всяка една кухня и по всяко време – яйца, мляко, захар и е по-бързият вариант на бабината орехова торта. Вярно е – варианти за различни кремове – колкото искаш, с маскарпоне, с течен шоколад, с добавка на плодове или сладко, но не винаги ви се намира маскарпоне под ръка, нали? Обичам да правя бисквитена торта, а семейството ми предпочита точно този простичък вариант.

бисквитена торта с обикновени бисквити

Продуктите за тавичка с размер 25/15 см:

  • 1 пакет (230 г.) обикновени бисквити
  • 700 мл. прясно мляко
  • 150 г. захар (или 200, ако обичате по-сладко)
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 3 жълтъка
  • 60 г. брашно
  • 60 г. царевично нишесте
  • 100 г. масло

Приготвянето:

Половината от млякото смесвам с жълтъците, брашното и нишестето, а към другата половина се добавят захарта и ванилията. Слагам  на котлона да заври и на тънка струйка добавям към жълтъчната смес. Всичко се връща на котлона и се вари на умерена температура при непрекъснато разбъркване докато кремът се сгъсти. Сваля се от огъня и се добавя маслото като се разбърква докато кремът го поеме. Може и да не се добавя масло. Случвало се е да нямам и да не слагам, но с масло кремът е по-вкусен.

Бисквитите се подреждат плътно една до друга и се заливат с горещия крем. Върху тях – втори ред бисквити и отново заливам с горещия крем. В моята тавичка се събират три слоя от бисквити и крем, но ако обърнахте внимание на размера – тя не е много голяма. Преценете големината на вашите съдове и, ако се налага, увеличете количеството на продуктите.

Бисквитената торта се оставя да се охлади за около 30 минути и се поръсва с нарязан шоколад или се украсява по желание – със захарни пръчици, смлени орехи, кокос – каквото обичате. Тортата се прибира в хладилник за няколко часа или една нощ.

Когато кремът е горещ, бисквитите поемат влагата по-бързо. По желание може да се топнат в горещо мляко преди да се подредят в тавичката.

 

лесна бисквитена торта

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 17 331 times, 1 visits today)