За негово величество „Белият Боб“ може да се говори толкова много. Аз поне, мога. Без дори да се задъхам ще говоря няколко часа за видовете, разликите във вкусовите качества на отделните видове, как може да се приготви и вариантите на всяка една отделна гозба. Ще си кажете – какво толкова – боб, като боб – обаче не сте прави! За музикалността (а в някои отделни случаи дори откровени фортисими в симфоничното звучене) на боба няма какво да говорим. Завръщайки се от Велинград, не мога да не се спра, на традиционната за този край салата от бял боб, на която там казват Софенка. Любима ми е и винаги, когато съм във Велинград я похапвам.
Софенка в ресторант Чинарите
Ако сте почитатели на белия боб и никога не сте опитвали  точно тази салата, не се колебайте и минута повече, а слагайте тенджерата на котлона! Като всяко простичко и популярно ястие, Софенката си има вариации.
как се готви боб

Добре ще е да се сдобиете с онзи едричък, плътен на вкус боб, който е особено подходящ за салата.  Той се сварява по-бавничко, но пък си заслужава да му отделите време. Софенката се прави от бял боб, не от шарен, не от черен. БЯЛ!

Продуктите за Софенка:

300 гр. бял боб
1 глава лук (1 стрък праз)
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сух джоджен
сол на вкус

Приготвянето на софенка:

Започваме с боба, разбира се. Аз чинно си го сварявам, но вие може да се изхитрите и да си купите готов от консерва. Чиста работа! И бърза. За 5 минути ще  е готова салатата. Не знам как вие варите боб, но аз от мама съм научила, че боб се вари БАВНО! Кротичко да си ври за има-няма три часа. От време-навреме поглеждам дали не му е извряла водата и, ако се налага, доливам. Можете да сварите и от предния ден, да изцедите от водата и да приберете в съдинка с капак. Нищо му няма до следващия ден.

салата Софенка Велинград

Сега опирам до вариациите на салатата. Някои хора правят софенката с праз, други с лук, а трети смесват двата вида. Не се наемам да кажа кое е правилно, защото не съм разпитала всички Велинградски баби. Ситничко нарязан, запържен, към него добавям сварения боб и червения пипер да се позапържат заедно за 2-3 минути. Подправям с гьозум (джоджен) и сол. Ако имате и някоя наденичка или кюфтенце да украсите софенката, друга манджа не ви и трябва!

 салата бял боб зрял фасул Софенка

    Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Видове топчета от сирене

Гуакамоле

Руло от тиквички и крема сирене

Кьопоолу по селски

Патладжан с домати и моцарела

Пъстра зимна салата

Салата Домати под шуба

Салата Коб

Салата Мимоза

Салата от миди

Салата от чорбаджийски чушки

Салата Пролетен морков от крема сирене

Салата с авокадо и айсберг

Салата с авокадо и скариди

Салата с гриловани праскови

Салата с киноа и риба тон

Салата с печен патладжан и тиквички

Салата с печени чушки

Салата с риба тон и авокадо

Солени тарталети с яйце и сирене

Хусарска салата

Яйца Мимоза с пастет от сирене

Яйчен пастет

(Visited 14 143 times, 1 visits today)