Брюкселско зеле с бекон и печени ядки – колкото и екзотично да звучи, тази рецепта е много, много лесна за изпълнение. Знам, че за мнозина, малките зелчици са странни, но ако не сте ги опитвали преди, може би това е добър начин за първа среща с брюкселското зеле.

Аз съм от хората, които обичат брюкселско зеле. Всякакво зеле, всъщност. Знам, ще кажете – ама то горчи! Брюкселското зеле съдържа глюкозинолати, които са съединения, придаващи му леко горчив вкус. Но, когато са мънички и свежи, зелчиците имат по-мек вкус. Преди да купите брюкселско зеле, огледайте го – трябва да е свежо-зелено и да няма жълти, повехнали листенца. Притиснете лекичко зелчиците, трябва да са твърди и стегнати. Ако листенцата са повехнали или усещате зелчиците меки, не ги купувайте, вероятността да горчат е доста по-голяма.

Освен горчивината, това, което може да ви настрои навеки срещу брюкселското зеле е, ако го пресготвите. Кашкавото брюкселско зеле не е приятно, съгласна съм!

Обаче, леко хрупкави зелчици, бекон, малко масло, вино и чесън, поръсени с натрошени запечени ядки…, е как няма да ви хареса! И най-хубавото е, че самото готвене отнема 10-12 минути. По-пипкавата част е почистването на зелчиците, но винаги може да впрегнете децата на работа!

Без съмнение, беконът и брюкселското зеле вървят заедно и са чудесна гарнитура към всякакви печени меса.

брюкселско зеле с бекон на тиган рецепта

Продуктите за Брюкселско зеле с бекон и печени ядки:

  • 500 г. Брюкселско зеле
  • 200 г. бекон
  • 1 скилидка чесън
  • 30 г. масло
  • 150 мл. бяло вино
  • Сол и черен пипер, на вкус
  • Запечени лешници, за поръсване преди севриране

Приготвянето:

Почистете зелчиците от външните листа и разрежете наполовина. Желателно е да са с еднаква големина, за да се сготвят равномерно. Ако имате по-едри зелчици, можете да ги нарежете на четвъртинки.

Нарежете бекона на малки парчета. Запържете в тиган, докато стане хрупкав. Прехвърлете в чиния, но запазете мазнината от бекона в тигана.

Брюкселско зеле с бекон и печени ядки рецепта

Сложете брюкселското зеле в тигана, добавете маслото и разбъркайте, за да го покриете. Гответе, докато по зелето се появи приятно златист загар, 3-4 минути.

Добавете пресована скилидка чесън, налейте виното, върнете бекона в тигана и овкусете със сол и черен пипер.

Гответе на умерена температура за 3-4 минути, докато виното се изпари.

Прехвърлете в сервирна чиния, поръсете със запечените лешници и сервирайте веднага.

Коментари:

* Ако сте любители на сладко-соленото, в края на готвенето може да добавите лъжица мед или кленов сироп.

* Съобразете времето за готвене в зависимост от размера на зелчиците. Ако са по-едри, гответе 1-2 минути допълнително, като внимавате да останат леко хрупкави.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 496 times, 1 visits today)