Тези бързи солени бутер хапки са идеалното “нещо за гризкане”, което децата все търсят, чудесна компания са за чаша вино и могат да се хапват по всяко време на деня. Идеята за тях отдавна се въртеше в главата ми, а след като направих Финландските Коледни зведи, вече знаех, че искам да ги приготвя точно с това тесто.

Ако вече сте опитали Финладските звезди, знаете, че са неустоимо вкусни, а тестото – много лесно за приготвяне и спокойно може да го подготвите, след което да приберете в хладилника за ден-два. Казвам това, за да имате предвид, че не е нужно да замесите и печете в един и същи ден. Така или иначе, в дните преди Коледа имаме достатъчно много задачки и всяко улеснение е добре дошло!

Ако съхранявате готовото тесто в хладилника, уверете се, че е плътно завито с фолио за свежо съхранение. Преди да разточите, ще трябва да го извадите за малко от хладилника, колкото да се отпусне. Може и да замразите тестото, а размразяването задължително трябва да е в хладилник.

Както при всички маслени теста, може да ползвате робот, чопър или да втриете маслото в брашното на ръка. Когато маслото се втрива на ръка, то трябва да е много студено. Работете бързо за да не се стопи от топлината на ръцете ви. Дори и да останат по-големи парченца в тестото, това не е проблем. Те ще придадат характерната нежна и люспеста структура на бутер хапките.

Две думи за плънката. Може да ползвате всякаква тънко нарязана шунка или мортадела, например. На пазара се предлагат различни видове, изберете това, което харесвате. Преди да сложите шунката върху тестото, подсушете я с кухненска хартия. Важно е да отстраните излишната влага. Що се отнася до сирената – всяко твърдо сирене ще свърши работа – Пармезан, грана падано или пекорино. Може да сложите листенца прясна мащерка, босилек, розмарин или друга билка, каквато обичате. Разбира се, може да приготвите вашите бутер хапки във вегетариански вариант – само със сирене.

бързи солени бутер хапки

Продуктите за бързи солени бутер хапки:

 • 270 г. бяло пшенично брашно
 • 250 г. студено масло на кубчета
 • 70 мл. ледено студена вода
 • Щипка сол

Продуктите за бързи солени бутер хапки – вариант с излишен квас:

 • 220 г. бяло брашно
 • 250 г. студено масло на кубчета
 • 100 г. студен остатъчен квас
 • около 50мл ледено студена вода
 • щипка сол

За плънката:

 • Тънко наразяна шунка
 • 50-60 г. настъргано твърдо сирене (Пармезан, грана падано, пекорино или друго)
 • 3-4 стръкчета прясна мащерка

Приготвянето:

В купа се изсипва брашното, добавя се маслото и бързо се претрива докато се образуват маслени трохи. Не се притеснявайте, ако останат по-едри парченца масло (с размер на грахово или бобено зърно, например), защото после те ще „разлистят“ тестото.

Прави се кладенче и в него се налива студената вода (и квас, ако ползвате). Добавяйте водата на части, защото всяко брашно поема различно водата.

Замесете тесто бързо, колкото да се събере на топка.

Сложете тестото върху фолио за свежо съхранение, оформете правоъгълник и приберете в хладилника, за да може тестото да се охлади – най-малко за 20-30 минути.

Поръсете леко плота с брашно и разточете охладеното тесто на правоъгълник с размер 20х50 см. Разточвайте внимателно без силен натиск. В тестото ще са видими маслени ивици.

оформяне на фалшиво бутер тесто

Сгънете тестото на три и разточете отново в другата посока. Отново прегънете на три, завийте в найлоново фолио и приберете в хладилника за минимум 20-30 минути за да може тестото да се охлади и да се стегне.

Разточете охладеното тесто на голям правоъгълник с дебелина 2 мм. В едната част на правоъгълника подредете шунката, поръсете отгоре настърганото сирене и свежите подправки, ако ползвате.

бързи солени бутер хапки стъпка по стъпка

Прегънете (захлюпете) чистата част на тестото върху плънката и леко притиснете с ръце.Изрежете краищата и пренесете оформеният правоъгълник в тава застелена с хартия за печене.

С нож за пица нарежете тестото на квадратчета със страна около 2 см. Приберете тавата в хладилника за 20 минути, докато загреете фурната.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 20-25 минути, до златисто.

Оставете вашите бързи солени бутер хапки да изстинат в тавата. Ако се налага, ползвайте ножа за пица за да ги отделите една от друга.

Коментари:

* Може да оформите и на триъгълничета. След като затворите плънката, нарежете тестото на ленти с ширина около 3-4 см. и нарежете на триъгълници.

* Бялото пшенично брашно може да се замени с бяло брашно от спелта или комбинация от 160 г. бяло и 60 г. пълнозърнеста спелта.

* Количеството на водата, необходима да се събере тестото ще варира, в зависимост от вида на брашното и как поема течностите. Задължително добавяйте на части!

*Може ли да ползвате бутер тесто от магазина? Да, разбира се. Ще ви трябват 2 пакета свежо бутер тесто по 275 г.

бързи солени бутер хапки с шунка

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 7 382 times, 1 visits today)