Този бял хляб с черен сусам е абсолютно любим на семейството напоследък и след като започна да присъства на масата ни редовно, време е да намери мястото си и тук.

Към бялото брашно аз добавям и малко брашно от лимец. По някаква причина комбинацията бяло-лимец-черен сусам е много успешна. Не знам как си взаимодействат, но резултатът е много вкусен. По ваша преценка може да замените брашното от лимец с друг вид пълнозърнесто брашно, а вместо сусам може да се ползва маково семе.

За всеки хляб с квас, и въобще за печивата с квас, втасването изисква време, но дългата ферментация има достатъчно много предимства, на които няма да се спирам.

Неотдавна една дама ми каза, че вкусът на хляб с квас е леко кисел, а кората леко жилава. Нищо подобно! Повярвайте ми, когато квасът е здрав и силен, когато всички процеси са протекли правилно, когато сте дали достатъчно време на тестото да втаса, това е най-вкусният хляб, с най-хрупкавата коричка.

Две думи за начина на влагане на семената в тестото. Дърпането (опъването) на тестото върху мокър плот по нищо не се различава от техниката на дърпана баница, но ако чуете „ламиниране“, точно за това става въпрос. Ламинирането има както поддръжници, така и противници. Когато става въпрос за печене на хляб в домашни условия, аз не виждам нищо лошо да си разпънете тестото и да си наръсите семената. Така сте сигурни, че са равномерно разпределени в тестото.

хляб с квас и черен сусам

Продуктите за бял хляб с черен сусам:

  • 350 г. бяло брашно
  • 50 г. брашно от лимец
  • 290 мл. вода (изворна или филтрирана)
  • 80 г. освежен твърд бял квас (левито мадре)
  • 8 г. фино смляна морска сол
  • 60 г. черен сусам, за поръсване

хляб с квас и семена

Приготвянето на бял хляб с черен сусам:

Освежете си квас (закваска), с която ще замесите хляба. Предвидете 4-6 часа докато закваската утрои обема си.

Смесете брашното и водата в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете настрани за 30-40 минути.

Добавете кваса и размесете добре. Оставете тестото да отпочине за 30 -40 минути.

Добавете солта.

Измесете добре докато се получи гладко тесто.

Омесеното тесто сложете в купа и покрийте с фолио.

Оставете тестото да отпочине за около 45 минути.

хляб с квас ламиниране на тесто сгъване втасване

С помощта на бутилка с накрайник за пръскане навлажнете плота, извадете тестото от купата и започнете да разпъвате като внимавате да не го накъсвате.

Поръсете черния сусам и сгънете тестото на плик. Върнете го в купата и направете още две разпъвания през 30 минути. (Stretch and fold).

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с 50-60%. В зависимост от околната температура, силата на кваса и силата на брашното, времето за втасване може да отнеме четири, пет, шест или повече часа.

хляб с квас бенч рест оформяне втасване в банетон

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот, сгънете на плик и обърнете с гладката страна нагоре. Покрийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути. През това време то ще се отпусне.

Обърнете тестото с гладката страна към плота и оформете в желаната от вас форма – овална или кръгла.

Поръсете съда за втасване (кърпа върху която ще втасва тестото) с царевично, оризово или друго безглутеново брашно. Прехвърлете внимателно хляба в съда за втасване с гладката страна надолу.

Сложете съда за втасване в голям найлонов плик, така че да не опира в тестото и оставете хлябът да втаса отново докато удвои обема си. Може да го приберете в хладилник за бавно втасване, като времето, което ще е нужно ще зависи от температурата на хладилника – 12, 14, 16 или повече часа, но трябва да наблюдавате тестото.

Сложете съда, в който ще печете във фурната и загрейте на максимална мощност. Обичайно домашните фурни загряват до 250 градуса.

За да прехвърлите хляба от съда за втасване в нагорещения съд за печене, ще ви трябват хартия за печене и плоска повърхност (тавата от фурната). Поставете хартията за печене върху хляба, сложете отгоре тавата и обърнете. Хлябът ще остане върху хартията за печене.

хляб с квас разрези печене

Направете основен разрез под ъгъл 45 градуса с дълбочина около 7-8 мм. и по желание декоративни разрези с дълбочина 2-3 мм.

С помощта на хартията за печене внимателно прехвърлете хляба в нагорещения съд и сложете капака.

Печете под капак за 18-20 минути. Махнете капака и върнете хляба във фурната. Печете още 18-20 минути на 200 градуса.

Прехвърлете изпечения хляб върху решетка докато изстине напълно.

бял хляб с черен сусам

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 6 686 times, 1 visits today)