Рецептата за въздушен хляб или хляб-гъба, ако предпочитате, е изнамерена и споделена от Валентина Новакова. Наистина, хлябът е изключително мек и въздушен. Ако се вгледате в съставките – брашно, мляко, яйце, захар, масло, веднага ще се сетите за бриош, и на практика той е точно това.

Като всички рецепти за хляб или печива с квас, и тази изисква търпение. Богатите теста втасват бавно, но няма съмнение, че чакането си заслужава. За бриош съм писала и преди. Има много разновидности, с повече или с по-малко масло, и не случайно този вид хляб е толкова известен.

Рецептата е интересна, защото количеството брашно е малко и въпреки, че имате един съвсем приличен размер, хлябът се усеща много лек в ръцете. Това, разбира се, не означава, че е диетичен. Напротив! Маслото е много, а както знаем, всичко е по-вкусно с масло! Приготвянето на въздушния хляб не е трудно, все едно правите козунак. Измесването е по-лесно с планетарен миксер, а ако не разполагате с такъв, ползвайте обикновен миксер и бъркалките за тесто.

Що се отнася до вкуса, въздушният хляб има съвсем леко сладък вкус, което го прави перфектен за филийка с масло или чаша вино със сирене.

Това, което е важно в приготвянето на въздушния хляб е да се замерват количествата на съставките. В тестото има 1 яйце, но яйцата са с различна големина, а количеството брашно е малко. Десет грама повече мляко и 10 грама яйце може да не звучат като решаващи, но при 250 грама брашно за цял хляб, дават отражение.

тегло на яйца

В супермаркетите масово се предлагат яйца с размер М, които тежат около 50-55 грама. С домашните яйца е по-различно и тъй като кокошките не снасят по стандарт, размерите и теглото на яйцата могат да варират от 45 до 75 грама. Когато имам големи яйца, увеличавам количеството на брашното с около 25-30 грама, за да компенсирам разликата.

въздушен хляб рецепта

Продуктите за въздушен хляб:

За тестото-гъба:

 • 125 г. брашно
 • 15 г. освежен квас 100% хидратация
 • 12 г. захар
 • 85 г. студено прясно мляко

За основното тесто:

 • 125 г. брашно
 • 30 г. захар
 • 1 яйце (50-55 г.)
 • 30 г. прясно мляко
 • 2,5 г. сол
 • 50 г. меко масло

Допълнително:

 • 30 г. разтопено масло за намазване
 • Разбито яйце за намазване на хляба, по желание

въздушен хляб рецепта бриош с квас

Приготвянето на въздушен хляб:

В купа се смесват съставките за тестото-гъба. Разбъркват се с лъжица и се оставят на стайна температура (24-25 градуса) за около 6 часа. Най-добре е да се замеси сутринта или около обяд.

В купата на планетарен миксер сложете съставките за основното тесто БЕЗ маслото и добавете тестото-гъба. Измесете тестото и започнете да добавяте маслото на части, докато се поеме напълно от тестото.

въздушен хляб стъпка по стъпка

Прехвърлете омесеното тесто в намаслена купа и покрийте с фолио за свежо съхранение. По желание разтегнете един или два пъти през 30-40 минути. Оставете тестото за 3 часа на стайна температура и приберете в хладилника.

На сутринта извадете тестото от хладилника, изсипете върху леко набрашнен плот и разделете на 13 топчици по 40 грама. Разточете всяка топчица на кръгче, намажете с масло, прегънете и още веднъж намажете с масло.

Подредете всички полукръгчета във форма, облечена с хартия за печене и сложете в голям найлонов плик. Оставете хлябът да втасва докато стигне ръба на формата. В зависимост от околната температура може да са нужни 6-8 (или повече) часа.

хляб бриош с квас

Преди печене намажете с разбито яйце, ако искате хляба да има гланцирана повърхност.

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса за 35-40 минути. Около 15-тата минута проверете хляба и ако е получил златист загар, покрийте с алуминиево фолио.

Извадете готовия хляб и прехвърлете върху решетка докато изстине напълно.

Може да си отчупвате отделните филийки или да си ги нарежете.

въздушен хляб бриош с квас

Правила съм този хляб във форма с размер 30 x 11 x 7 см. и във форма 25 x 11 x 7 см. И в двата случая се получава, но както може да се очаква, в по-малката форма хлябът става по-висок.

  бриош с квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 8 800 times, 1 visits today)