Тази година е много благодатна на гъби и аз, въпреки че не ги познавам, съм много благодарна, че се сдобих с тях и след като си отядохме „на корем“, ми останаха и за консервиране. Стандартният отговор на въпроса – какво да правя с гъби е „гъби в масло на тиган“ или на фурна. Така е. Гъбите и маслото са най-добри приятели.. но! Аз предпочитам тигана. Тук ще сложа голямата скоба, защото горските гъби са толкова вкусни, че сами по себе си са едно страхотно ястие.

Вярно е, обичам нещата да са прости, но понякога малките детайли издигат простите рецепти до едно различно ниво. За виното съм писала много пъти. Споменавала съм и пресните подправки, но днес ще отделя две изречения само на тях.

От доста време на шега казвам, че овладявам „саксийното земеделие“. Гледам си подправките в саксии на балкона. Колкото и да не е голям, намерила съм място за розмарин, салвия, босилек, магданоз, риган – основните подправки, които ползвам. Имах известни ядове със салвията, която се оказа упорито нещо и не желаеше да расте. Аз излязох по-инат и сега вече имам прясна салвия и за раздаване. Веднъж като се захване – стой та гледай!

Основният фокус днес, обаче, ще сложа върху розмарина. Знам, че за много хора тази ароматна тревица (храстче) не е от най-популярните подправки. За мен е много ценна и клонка розмарин с риба, месо, а в днешния случай и в гъби с масло на тиган, е малкият детайл с голямото значение. Съчетанието на ароматите на горските гъби, чесъна, виното, розмарина и маслото е изключително добър, а най-важното е, че те се балансират и допълват, вместо да надделяват и да се бият.

Ето ги продуктите:

  • 500-600 гр. горски гъби (в случая са манатарки, но съм правила тази рецепта и с други видове гъби)
  • 3 с. л. масло
  • 2 с. л. олио
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 клонки розмарин ( 1/2 ч. л. сушен)
  • 150 мл. бяло вино
  • сол и черен пипер на вкус
  • копър за поръсване

манатарки-в-масло--на-тиган-и-вино

Започвам с това, че личното ми предпочитание е гъбите да са нарязани по-едро. При обработката те губят почти 2/3 от обема си и ако са нарязани на тънки филийки, направо ми се стопяват, а аз харесвам да имат плътност и да се вижда какво има в чинията. Режа ги на парчета с дебелина от около 2 сантиметра.

Слагам ги в тигана заедно с маслото, олиото, чесъна и розмарина. Не добавям никаква течност. Гъбите си пускат достатъчно. Пържа ги за около 10 минути, като ги разбърквам, за да не залепва по тигана. Добавям виното, сол и черен пипер и оставям на котлона още 5-6 минути. Виното бързо ще се изпари, което е и целта – да остане само ароматът. Накрая добавям малко копър и сервирам топли.

горски-гъби-в-масло-на-тиган-вино-розмарин

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Гъбена каша

Гъби с масло и чесън

Гъби с ориз на фурна

Гъбена чорба с ориз

Лесна рецепта за гъбена супа

Пилешки воденички с праз и гъби, запечени на фурна

Пилешки дробчета на фурна с праз и гъби

Свинско шкембе с топено сирене и гъби на фурна

Спагети с гъби и сушени домати

Свински вратни пържоли със сос от тъмна бира

Телешко с гъби и праз в гювеч

Пилешки хапки с гъби и сметана

Пилешко филе с гъби на тиган

Пиле с броколи и сос Бешамел

Пълнени палачинки с пиле и гъби със сос Бешамел

Родопска топеница

Стек Солзбъри

(Visited 7 445 times, 1 visits today)