Грис халва – или я обичаш или я мразиш! Няма средно положение! Аз съм от тези, които обичат грис халва, но точно такава – тъмничка, тоест грисът е добре сготвен. Тези от вас, които обичат грис халва са напълно наясно за какво става въпрос – за най-обикновена грис халва „от едно време“, която се приготвя с масло, грис, вода, канела и захар – това е! Не харесвам бледоликите варианти на грис халва, които ми приличат на вид и на вкус на блудкаво сварен грис и могат да те накарат да намразиш този десерт за цял живот.

За много хора спомените за грис халва датират от времената на детската градина. Моите спомени, обаче, са свързани със столовата в завода, в който работех. Правеха феноменална грис халва и знаете как е по столовете – има два-три-четири десерта, но грис халвата винаги свършваше първа. Много се ядосвах, когато не успявах да се доредя до заветната грис халва, признавам си. Как пък не посягаха тия хора към другите десерти, а все окото (и ръката) им към грис халвата!!! Та така… може да е прост и обикновен десерт, евтин, без засукани съставки, но аз си го харесвам и туйто!

Факт е, че за да докараш грис халвата на цвят, тоест да е карамелено-кафеникава, се иска търпение, но колко да е търпение – 30-ина минути. По-важното е умерената температура на котлона.

Умишлено започвам с това, тъй като прекалено високата температура не води до особено добър резултат в тази рецепта. При моите 9-степенни котлони, максималната степен, която ползвам е 6, като към края на приготвянето намалявам степента на котлона на 4, дори на 3, тоест – ниска температура.

рецепта за класическа грис халва

Продуктите за грис халва:

  • 150 г. пшеничен грис
  • 80 г. масло
  • 50 г. кафява захар
  • 100 г. кристална захар
  • 600 мл. гореща вода
  • 1 ч. л. канела
  • 1 с. л. ванилова захар
  • запечени ядки за украса

Приготвянето на грис халва:

В дълбок съд се разтопява маслото. Добавя се гриса и се готви на умерена температура докато стане карамелено кафяв на цвят. Отнема около 10-15 минути.

Добавят се двата вида захар и се готвят заедно с гриса за още 5-6 минути. Добавят се ваниловата захар и канелата и се разбърква за около минута.

Налива се горещата вода. Внимавайте, защото се вдига пара и ако водата е хладка (или студена) ще пръска. Температурата на котлона се намалява до средно слаба и грис халвата се бърка непрекъснато, докато се сгъсти и започне да прави „пътечка“. Ако котлонът е горещ и сместа прави „вулканчета“ и пръска, дръпнете съда, намалете температурата и изчакайте за 30-ина секунди преди да върнете съда на котлона. Ако се налага, добавете още 50 мл. гореща вода.

как се прави грис халва

Готовата грис халва се изсипва във форма – тавичка, кексова форма, тортена форма – или се разпределя в индивидуални форми и се оставя да изстине напълно. Продуктите са достатъчни за 6-8 порции. Колкото по-тясна и висока е формата, толкова парчетата ще са по-високи. При поднасяне, поръсете със запечени ядки.

Грис халвата се съхранява в хладилник, а за да не образува кора и да не изсъхва – покрийте с фолио за свежо съхранение или ползвайте кутия, която има капак. Ако предпочитате по-сладка грис халва добавете захар по свое усмотрение. За мен количеството захар е достатъчно, но аз не обичам много сладки десерти. Предварително отговарям на въпроса – може ли да се замени маслото с олио. Да, може, но се променят и вкуса и аромата.

как се прави класическа грис халва

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 37 108 times, 1 visits today)