По стар навик свързвам тези гръцки бели курабии с Коледа. Не знам защо, но са ми някаква детска асоциация за празничност. Майката на моята приятелка, леля Дафи, ги прави много вкусни.

Не знам защо тези курабии са „гръцки“, но винаги така сме ги наричали. Скоро не бях се сещала за тях, обаче получих една кутия от Гърция като подарък и хайде – хоп, за два дни пека втори път. Ако ви се отвори път до Гърция, не пропускайте да си купите, ако ли не – направете ги сами. Стават много бързо и без почти никакво усилие.

 рецепта-гръцки-бели-курабии-курабиедес

Сегаааааааааа. Има два начина да се направят тези гръцки бели курабии. Единият е с мас, другият е с масло. Аз ги правя по бабешкия начин – с мас. Стават много по-пръхкави и трошливо-сладки. Когато се правят с масло, стават по-твърди, по-хрупкави и стоят по-стегнати.

Преди да напиша продуктите ще уточня, че традиционната форма на белите курабии е полумесец, но в домашно изпълнение могат да бъдат и обикновени топчета, звезди, кръгове…. каквото ви е угодно.

рецепта-гръцки-бели-сладки-курабиедес

Продуктите за около 35 курабии:

  • 1 ч. ч. размекната мас (масло)
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 1 с. л. розова вода (ако нямате, пропуснете я)
  • 2 1/2 ч. ч. брашно
  • 100 г. бадеми (или орехи, но с бадеми е много по-вкусно)

Приготвянето на гръцки бели курабии:

Запичам бадемите и ги оставям да изстинат. Не ги беля, но ако предпочитате да са обелени, накиснете в топла вода, обелете и тогава запечете.

рецепта-гръцки-бели-курабии

Размекната мас изглежда така. Не е течна, но не е и твърда. Ако е по-течна, маста ще поеме повече брашно. Към маста добавям пудрата захар, ванилията, розовата вода, брашното и яйцето. Омесвам тесто и ако стане много меко добавям още половин чаша брашно. Ако е твърдо и не се събира – добавям 1 с. л. студена вода. Накрая добавям бадемите, които нарязвам на едри парчета.

бели-курабии

Може да сложите бадемите в торбичка и да ги натрошите с чука за пържоли или да ползвате чопъра на ниска степен. Тестото го меся чевръстичко, докато се събере.

гръцки-бели-сладки

Разделям наполовина и само с притискане си оформям лист с дебелина около 1.5 см. Не ползвам точилка, защото тестото е меко и много лесно се оформя. Изрязвам с формичка и подреждам върху хартия за печене.

гръцки-курабиедес-рецепта

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Знаем, че фурните пекат различно, така че трябва да се наблюдават. Съвсем леко да порозовеят и ги вадя от фурната. Още докато са горещи ги наръсвам обилно с пудра захар.

курабиедес-рецепта

Ако останат, може да приберете в кутия с капак да отлежат, защото стават още по-вкусни, но у нас почти никога не стигаме до този момент.

гръцки-бели-курабии

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 64 654 times, 2 visits today)