По стар навик свързвам тези гръцки бели курабии с Коледа. Не знам защо, но са ми някаква детска асоциация за празничност. Майката на моята приятелка, леля Дафи, ги прави много вкусни. Не знам имат ли в рода си нещо гръцко, но според местните легенди поморийци са „цисти българи“ и никак няма да се изненадам, ако някъде из Поморие ме поздравят с „Калимера“.

Не знам защо тези курабии са „гръцки“, но винаги така сме ги наричали. Скоро не бях се сещала за тях, обаче получих една кутия от Гърция като подарък и хайде – хоп, за два дни пека втори път. Ако ви се отвори път до Гърция, не пропускайте да си купите, ако ли не – направете ги сами. Стават много бързо и без почти никакво усилие.

 рецепта-гръцки-бели-курабии-курабиедес

Сегаааааааааа. Има два начина да се направят тези гръцки бели курабии. Единият е с мас, другият е с масло. Аз ги правя по бабешкия начин – с мас. Стават много по-пръхкави и трошливо-сладки. Когато се правят с масло, стават по-твърди, по-хрупкави и стоят по-стегнати.

Преди да напиша продуктите ще уточня, че традиционната форма на белите курабии е полумесец, но в домашно изпълнение могат да бъдат и обикновени топчета, звезди, кръгове…. каквото ви е угодно.

рецепта-гръцки-бели-сладки-курабиедес

Продуктите за около 35 курабии:

  • 1 ч. ч. размекната мас (масло)
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 1 с. л. розова вода (ако нямате, пропуснете я)
  • 2 1/2 ч. ч. брашно
  • 100 г. бадеми (или орехи, но с бадеми е много по-вкусно)

Приготвянето на гръцки бели курабии:

Запичам бадемите и ги оставям да изстинат. Не ги беля, но ако предпочитате да са обелени, накиснете в топла вода, обелете и тогава запечете.

рецепта-гръцки-бели-курабии

Размекната мас изглежда така. Не е течна, но не е и твърда. Ако е по-течна, маста ще поеме повече брашно. Към маста добавям пудрата захар, ванилията, розовата вода, брашното и яйцето. Омесвам тесто и ако стане много меко добавям още половин чаша брашно. Ако е твърдо и не се събира – добавям 1 с. л. студена вода. Накрая добавям бадемите, които нарязвам на едри парчета.

бели-курабии

Може да сложите бадемите в торбичка и да ги натрошите с чука за пържоли или да ползвате чопъра на ниска степен. Тестото го меся чевръстичко, докато се събере.

гръцки-бели-сладки

Разделям наполовина и само с притискане си оформям лист с дебелина около 1.5 см. Не ползвам точилка, защото тестото е меко и много лесно се оформя. Изрязвам с формичка и подреждам върху хартия за печене.

гръцки-курабиедес-рецепта

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Знаем, че фурните пекат различно, така че трябва да се наблюдават. Съвсем леко да порозовеят и ги вадя от фурната. Още докато са горещи ги наръсвам обилно с пудра захар.

курабиедес-рецепта

Ако останат, може да приберете в кутия с капак да отлежат, защото стават още по-вкусни, но у нас почти никога не стигаме до този момент.

гръцки-бели-курабии

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 24 482 times, 3 visits today)