Според експертното мнение на стопанина на нашия дом от всички ликьори, които опитахме през този сезон, домашният малинов ликьор държи първенството, при това категорично! Вярно е, че на мнението му може да се вярва, но аз пък си харесвам и вишновката и ягодовия ликьор и да си призная лятно коктейлче с вишновка, газирана вода и много лед си е доста употребявано питие напоследък.

Рецептата за домашен малинов ликьор идва точно навреме, защото на пазара все още има малини, а и както ми каза Русев – „в Родопите малините са още зелени!“ – та тези от вас, които не са успели да си приготвят вишновка или ягодово ликьорче имат време да си спретнат едно малиново вълшебство. Няма как да опиша аромата на този малинов ликьор, мога само да кажа, че си заслужава чакането!

Аз ползвах като основа рецептата за ягодовия ликьор, в която ромът играе основна роля, но тъй като предпочитам по НЕсладки неща направих втора доза малини, но с водка. Вие може да ползвате единия или другия вид алкохол или да проведете собствен експеримент и да направите и от двата вида, за да установите за себе си как ви харесва повече. В крайна сметка важното е да приготвите нещо, което ще консумирате с удоволствие и гордо ще предлагате на приятелки докато си пиете неделното кафе.

Сами ще видите, че дозата не е голяма, но нека не забравяме, че това ароматно питие се поднася за да ви остане приятен вкус след вечерята или да допълни сладкиша, който сте приготвили. Знаете, че малините и шоколада са невероятна комбинация, така че помислете за сладкиш с шоколад, било то шоколадов кекс, шоколадов тарт, шоколадови мъфини, шоколадови мадлени, шоколадова торта, палачинкова торта с шоколад, или дори един бърз кекс с шоколадови капки. Ето, насипах куп предложения за шоколадово допълнение към вашия малинов ликьор, така че сами си изберете!

домашен малинов ликьор рецепта

Продуктите за домашен малинов ликьор:

  • 350 г. пресни малини
  • 150 г. захар
  • 500 мл. бял ром (при мен – Бакарди, както и още една доза с водка)

Приготвянето на домашен малинов ликьор:

Малините се измиват и се слагат в съд с подходяща големина – трилитров буркан върши идеална работа. По желание може съвсем леко да намачкате малините, но дори и да не ги намачкате, те пак ще отпуснат цвета и аромата си.

Захарта се сипва в алкохола и се разбърква докато се разтвори напълно.

След като захарта се е разтворила, течността се изсипва при малините. Бурканът се прибира на тъмно и хладно място в продължение на три-четири седмици.

Готовият малинов ликьор се прецежда внимателно в стъклена бутилка.

Както ягодовия ликьор и вишновката, малиновият също престоя на балкона, където е сравнително прохладно. Може да го приберете в шкафа под мивката или в друг някой шкаф докато дойде момента да прецедите. За самото прецеждане ползвах тензух, а след това прецедих още веднъж като ползвах памук, който сложих във фуния за да съм сигурна, че няма да има никаква утайка и ликьорът ще е бистър.

рецепта за малинов ликьор

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Вишновка

Домашен нектар от праскови

Домашен ягодов ликьор

Домашна безалкохолна мента

Домашна лимонада с малини

Домашна лимонада с ягоди

Домашна цитронада

Сок от нар, портокали и лимони

Итънска бъркотия с малини

Малинов мус

(Visited 15 334 times, 4 visits today)