Домашен ягодов ликьор е нещо, което се приготвя изключително лесно, а резултатът е изумителен на цвят, аромат и вкус! Вярно е, аз не съм голям почитател на сладките питиета, но този ягодов ликьор се харесва дори от мен. Явно, това ще е годината на домашните питиета за мен, защото към този момент и вишновката е заложена и си изчаква времето „за втасване“.

Аз, разбира се, проведох изпитания и авторитетното журЕ, в лицето на мистър Русев и една близка приятелка, и председателствано лично от мен щедро се почерпи, обсъди наситеността на цвета, съотношението плод-захар-алкохол, поразсъждавахме за евентуалните вкусови качества, ако се ползва друг вид алкохол и с една дума, след като  единодушно одобрихме ликьорчето, журЕто взе решение, че то е достойно да бъде предложено и на вашето внимание.

Наясно съм, че сезонът на ягодите отмина, но има места, където те се отглеждат оранжерийно и се предлагат на пазара почти целогодишно. Така или иначе, имайте едно наум за следващия сезон и не се чудете дали да си приготвите ликьор – просто го направете, а после най-любезно ме поканете на гости :).

Количеството на продуктите не е голямо, така че ако сте любители на този вид питиета или имате обилна реколта от ягоди, може да увеличите дозата. По свое усмотрение може да замените белия ром с водка или ракия, но вкуса ще се промени. Ромът, сам по себе си има прекрасен мек вкус, който е идеален за тази рецепта.

Продукти за домашен ягодов ликьор:

  • 300 г. пресни ягоди
  • 150 г. захар
  • 500 мл. бял ром (при мен – Бакарди)
  • 1/4 ванилова шушулка – по желание

Приготвянето на домашен ягодов ликьор:

Ягодите се почистват, измиват се, ако са едри – нарязват се на половинки. Слагат се в съд с подходяща големина – трилитров буркан върши идеална работа.

Захарта се сипва в рома и се разбърква докато се разтвори напълно.

След като захарта се е разтворила, течността се изсипва при ягодите. Бурканът се прибира на тъмно и хладно място в продължение на три седмици.

Готовият ягодов ликьор се прецежда внимателно в стъклена бутилка.

Като коментар мога да кажа, че ликьорът ми престоя на балкона, където е сравнително прохладно. Може да го приберете в шкафа под мивката или в друг някой шкаф докато дойде момента да прецедите. За самото прецеждане ползвах тензух, а след това прецедих още веднъж като ползвах памук, който сложих във фуния за да съм сигурна, че няма да има никаква утайка и ликьорът ще е бистър.

домашен ягодов ликьор

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Вишновка

Домашен малинов ликьор

Домашен нектар от праскови

Домашна безалкохолна мента

Домашна лимонада с малини

Домашна лимонада с ягоди

Домашна цитронада

Сок от нар, портокали и лимони

Млечен крем с ягоди и мента

(Visited 11 075 times, 1 visits today)