Ох, спомням си, когато майка ми започнеше да бърка домашна майонеза в ония времена, когато в магазините нямаше нищо. Голяма радост беше, защото това се случваше все около Нова Година и в съзнанието ми домашната майонеза е неразривно свързана с грамадна купа руска салата. Само дето, горката, имаше един стар и калпав миксер и докато се разбърка майонезата… най-много да се пресече! Че нерви, че ядове, но… такива бяха времената. Сега уреди да искаш – от модерни, по-модерни! Всичко става аламинут и докато бръмнете с пасатора – хоп, готово! Не ви ли се е случвало да тръгнете да правите нещо и да ви свърши майонезата, или да установите, че не ви стига, а няма кой да пратите до магазина? На мен ми се е случвало. А най-малкото заради това, че в домашния си продукт няма да сложите 5-6 вида Е-та, добавки, стабилизатори и подобрители, по-добре да отделите 30 секунди и да знаете с какво точно храните семейството си. Дори децата могат да направят майонеза.

Ето ги продуктите за домашна майонеза. Трябват ви:

2 яйца
400 мл. олио
1 щипка сол (или две, ако обичате по-соленичко като мен)
1 с. л. прясно изцеден лимонов сок

Сега – две важни неща. Яйцата са с различни размери и гъстотата на майонезата зависи от съотношението яйца-олио. Аз си знам, че на едно яйце отиват около 200 мл. олио. Ако яйцата са малки – слагам по-малко – около 170 мл. за всяко яйце. Ако майонезата стане рядка, добавете олио и пасирайте още веднъж – бавно! Една от основните причини да не се сгъсти майонезата е именно големината на яйцата. Препоръчително е да се ползва висок тесен съд (в моя случай е едно пластмасово канче, което е оразмерено за милилитри и ми е много удобно). Що се отнася до солта и лимона (и лимонтозу ще свърши работа, ако нямате лимон, но сложете 1 кафяна лъжичка) – на сол всеки си има вкус, но винаги може да се добави, а не може да се отнеме! Не си отпускайте ръката със солта.

домашни яйца

Приготвянето наистина отнема 30 секунди, а 10 от тях отиват да чукна двете яйца. Добавям олиото, солта и лимоновия сок и потапям пасатора до дъното. Пускам го на най-висока скорост и 7-8 секунди го държа ниско до дъното, след което изтеглям бавно нагоре. Това е всичко – от лесно, по-лесно! Ако майонезата се получи рядка, добавете още мъничко олио и доразбийте.

как се прави домашна майонеза пасатор

домашна майонеза за секунди

Допълнителното овкусяване на майонезата е само по личен вкус. Лъжичка горчица, чесън, копър, други някакви подправки – основата вече е готова!

 пържени картофи с домашна майонеза

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 256 287 times, 14 visits today)