Домашна паприкована сланина по рецепта на моя свекър, който неведнъж съм споменавала, е майстор на всякакви мезета и благини за очите, душата и стомаха! Времето напоследък е изключително подходящо за такива мезета и дори в момента навън вали сняг на едри парцали, вятърът прави снеговалежа почти хоризонтален, което е предпоставка да си стоим на топло, да си налеем вино и да си кротуваме ….. до Великден! 🙂

Знам, че за много хора сланината е много, как да се изразя… неизискана. Те, горките не знаят какво губят, но всеки с вкуса си. След като сина ми се зарадва искрено на домашните мезенца, с които баба му и дядо му  щедро бяха обсипали масата по Коледните празници, мама е длъжна да зареди и домашния хладилник и да предлага дори паприкована сланина.

В много магазини се предлага сланина с подправки, но мисля ще се съгласите, че да си приготвим домашна паприкована сланина е по-добре, най-малко защото можем да подберем подправки по свой вкус. За мое щастие, сланината ни е от домашно прасе, изцепена тънко – дебелината й е около сантиметър и при мен пристигна осолена и готова за паприковане.

В случай, че решите да си направите, може да купите сланина от месарски магазин, да я изкиснете във вода за 4-6 часа, да си я изцепите до желаната от вас дебелина, да осолите и паприковате. Ясно е, че времето за осоляване ще зависи от дебелината на парчетата.

домашна сланина с подправки паприкована сланина

Продуктите за домашна паприкована сланина:

  • 500 г. сланина с дебелина 1 см.
  • 1 кг. едра сол
  • 2 с. л. червен пипер
  • 1 с. л. лют пипер на люспи
  • 1 с. л. чубрица
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. черен пипер
  • щипка индийско орехче

По желание – чесън на прах, смлян сминдух или други подправки, които обичате.

Приготвянето на домашна паприкована сланина:

Сланината се нарязва на парчета и се подрежда в съд, на дъното на който се поставя слой едра сол. Покрива се със сол и се редуват слоеве сланина-сол докато всички парчета са покрити. Оставя се на хладно за 8-10 дни. Ако не сте сигурни дали сланината се е осолила – отрежете си парченце и опитайте. Ако е необходимо, оставете в солта за още ден или два.

След като са се осолили, парчетата сланина се изваждат от солта, измиват се под течаща вода и се подсушават с кухненска хартия.

Подправките се смесват в плитък съд и всяко парче се овалва. Паприкованата сланина се прибира в хладилник за 3-4 дни докато поеме аромата на подправките. Може да се съхранява във фризер месеци наред. Аз слагам парчетата в пликове, които вакуумирам и прибирам във фризера. Вадя си парчета, когато ми трябват. Паприкованата сланина се размразява доста бързо, така че дори и да ви дойдат неочаквани гости докато подредите масата, сланината ще се е отпуснала достатъчно и ще може да се сервира.

Нарежете тънички парчета, добавете коричка хляб, налейте си червено вино, а навън нека си вали сняг!

рецепта за паприкована сланина

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Бърза маринована хамсия

Маринован паламуд

Маринован чернокоп и маринован сафрид

Маринована сардина

Мариновано сирене

Рибен салам от скумрия

Домашно мезе от свински врат

Желиран свински език

Пастърма

Пастърма от пилешко филе

(Visited 22 974 times, 1 visits today)