Домашни бишкоти, но не онези италианските, а бишкотите, които все още може да намерите в някои сладкарски вериги. До вчера не си давах сметка, че те са на изчезване, може би защото в близката сладкарница продължават да ги пекат и да ги предлагат. Това са бишкотите „от едно време“, може би ги помните – мекички, пандишпанени, идеални за топкане в кафето, за бързо десертче, или за закуска с мляко.

Този вид, както вече казах, нямат нищо общо с това, което може да купите (или изпечете) и което е познато по света като бишкоти – италианските бисквити, които се пекат на два пъти. Кантучините, например, също са бишкоти, а рецептите са стотици. Могат да са с добавки от ядки, сушени плодове, какао и така нататък, но днес няма да става дума за тях.

Да се приготвят тези домашни бишкоти не е никак трудно, тъй като рецептата съдържа само основни продукти, които почти винаги са налични – брашно, яйца и захар. Едно голямо предимство е, че може да изпечете бишкотите с размер по ваше желание и да ползвате за различни сладкиши. Така няма да ви се налага да режете и да нагласяте дължината на бишкотите спрямо съдовете и формите, с които разполагате.

Рецептата е от рецептурника на Балкантурист. След като сте изпекли бишкотите, може да топнете краищата им в шоколад, да ги слепите с крем по ваш вкус или просто да поръсите с пудра захар. Аз ви ги представям в най-опростеният им вид, тъй като рецептата е „базова“ 🙂 .

Продуктите за 30 броя домашни бишкоти:

  • 3 яйца (120 грама)
  • 110 г. захар (желателно е да е с фини кристали)
  • 120 г. брашно
  • 1 ч. л. ванилов есктракт (ванилова захар)
  • 15 г. пудра захар за поръсване

Приготвянето на домашни бишкоти:

Първата стъпка от рецептата е да включите фурната да загрява на 180 градуса.

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар до получаването на гъста, бледожълта смес. Разбивайте, докато захарта се усвои напълно.

Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар, която се добавя на части, докато се разтвори напълно.

С помощта на шпатула белтъците се добавят на три части към жълтъците като се внимава да не спадне сместта. Разбърквайте отдолу нагоре.

Брашното се добавя на две части към сместа от белтъци и жълтъци и внимателно се разбърква с шпатула, отново отдолу нагоре. Трябва да се получи гъсто и пухкаво тесто.

домашни бишкоти рецепта стъпка по стъпка

Готовото тесто се прехвърля в пош с кръгъл накрайник и се шприцова в тава, застелена с хартия за печене. Размерът на бишкотите – около 6-7 сантиметра. Оставяйте разстояние, защото при печенето те ще се надуят.

След като се оформят, бишкотите се поръсват с пудра захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 10-11 минути до златисто. Не ги препичайте. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна времето за печене може да е различно.

Оставете ги върху хартията докато изстинат напълно и отлепете внимателно. След като са напълно изстинали може да ги съхранявате в кутия с плътно затварящ се капак, найлонов плик или да замразите във вакуумирана торбичка, за да предотвратите проникването на влага. Мисля, че едва ли ще ви остане нещо за замразяване, защото домашните ви бишкоти ще свършат преди да сте се усетили!

рецепта за домашни бишкоти

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 36 464 times, 2 visits today)