Драги ми смехурковци :), това са едни много бързи и изключително хитри домашни бонбони. На всичкото отгоре, са и страхотно вкусни. Дори са опасно вкусни. Те са от тази порода сладички неща, които хапвате безпощадно докато не свършат. А когато свършат, сте ужасно изненадани, че са били толкова малко. Обещавам ви, че ако ги занесете на работа, за да почерпите за рожденния си ден, това е първото, което ще се омете от прилежно подредената ви маса. Приготвянето им отнема 20-ина минути, което е още едно голямо предимство в забързаното ни ежедневие.

Сега въпросът, който ви е в ума – е какви са пък тия бонбони от кекс? Как така от кекс? Е не може ли да си изядем кекса, вместо да го правим на бонбони?

Отговорът – можееее! Обаче, ако сте като мен и грижливо си събирате изрязани корички от блатове или си заделяте от всяко кексче, което правите по едно или две парченца, доста бързо ще съберете една торбичка с вкусни кексови трохи, на които да придадете ново звучене. Тези кокосови топчета-бонбонки са особено популярни като „бисквитени“. С кекс, обаче, нещата са малко по-различни. Топченцата са доста по-леки, пръхкави, не са така плътни като бисквитените, но както вече казах – много са вкусни.

Ето ви и една хитринка – купете си готови блатове за торта, разтрошете ги и си направете тези фантастични сладки топчета-бонбонки. Ще стане още по-бързо. Съставките, почти съм сигурна, че ги имате под ръка. Нито са много, нито са трудни за набавяне. Вече съм ви показвала как от подобни трохи да си направите кейк-попс, но попсовете отнемат малко повече време заради потапянето в шоколад. Истината е, че идеята за тези бонбонки ми се върти още откакто правих попсове, но не й беше дошло времето и не ми се бяха изяснили съставките в главата. Съществената роля изигра наличието на кондензирано мляко, заради което мога да не ползвам шоколад в сместта.

Ето ги продуктите за домашни бонбони от кекс:

  • 400-500 гр. трохи от кекс (или купен блат за торта)
  • 200 гр. разтопено масло
  • 1/2 ч. ч. смлени орехи
  • 1 пакетче (40 гр.) карамелизирани кокосови стърготини (продават ги в Кауфланд и струват около левче)
  • 1/2 ч. ч. подсладено кондензирано мляко
  • някакви цветни кокосови стърготини за овалване

Всичко това се омесва надве-натри докато стане едно трошливо пръхкаво тесто. Виждате, че не е гладка смес, но заради съдържанието на масло и мляко, тестото е достатъчно влажно, за да се събере на идеална топчица. Ако пък не се събира, а упорито се троши – добавете още малко мляко.

Домашни бонбони кекс парчета

Оттук нататък трябва да извикате детето (внучката), за да ви помогне да направите топченца. Децата обичат да помагат, особено когато никой няма да им се скара, че ръцете им са омазани. Правите топчето, овалвате в цветен кокос и натрупвате на купчинка. Нека да постоят в хладилника 2-3-4 часа, ако детето изтрае. Моите бонбонки, сложени в хладилника преди 45 минути, вече са нападнати от децата, които имат железен аргумент – „е, нали трябва да ги пробваме дали стават“! Стават и още как!!! Съмнявам се, че изобщо ще осъмнат, но здраве да е!

Домашни бонбони

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Домашни шоколадови бонбони с банан

Домашни шоколадови трюфели с пет коледни подправки

Снежни кокосови елхички

Мраморни мадлени

Мадлени с лимон и маково семе

Мадлени с кафе

Ванилови мадлени

Най-вкусното брауни с орехи и бърбън

Шоколадови сърца

Бърз и елементарен кекс за начинаещи готвачи

Кекс с пълнеж от крем

Кексчета розово кадифе

Какаови кексчета

Коледни кексчета “Шапката на дядо Коледа”

Шоколадови мъфини

Мъфини с боровинки

Мъфини с плодове и шоколад

Шоколадов кекс с круши

Сицилиански портокалов кекс

Шоколадов кекс без брашно

Кекс с череши

Кекс с шоколадови капки

Сладкиш с череши и бадеми

Икономичен кекс с тиква

Бърз и лесен ябълков кекс

Ябълков кекс с масло

Кейк Бейкуел

Мраморен кекс с тиква

Домашни бишкоти

Сладкиш Негреса

Бърз и лесен ябълков сладкиш

Хулигански ябълков сладкиш

Ябълково – чийзкейково брауни

Медени пастички

(Visited 4 418 times, 8 visits today)