Домашно сладко от зрели смокини с орехи е нещо много, много вкусно и това е общоизвестен факт! То е идеалното допълнение към мекички, бухтички, намазано на филийка или като пълнеж на пандишпаново руло.

Зрелите смокини са невероятно ароматни, сладки, лепкави, събрали в себе си усещането за слънчеви дни, безметежни летни следобеди и часове на блажено лентяйство!

Има различни начини за приготвянето на сладко (конфитюр) от зрели смокини. В някои рецепти се добавя вода, в други се вари захарен сироп, в който плодовете се накисват преди сваряването, в трети се ползва варна вода, за да се запазят смокините цели. У нас никога не сме ползвали варна вода за зрели смокини, нито сме варили сироп предварително, а и вода не добавяме. Ако смокините са зрели, но здрави, при внимателно разбъркване, плодчетата се запазват цели. Ако са попрезрели, разпукани или посмачкани при пренасянето от магазина до вкъщи, това също не е проблем и не трябва да ви спира да си приготвите най-вкусното домашно сладко от смокини! Просто ще е малко по „конфитюресто“.

Опитните домакини знаят, че при варенето на сладко, основното правило е „тих огън“. Сладкото не трябва да ври и бълбука, а да къкри слабо, независимо дали се приготвя с цели или с нарязани плодове. Така сте сигурни, че няма да загори. Внимателното разбъркване е другият важен момент, ако искате да запазите целостта на плодовете. Никакво яростно бъркане! Кротичко, бавно, нежно и внимателно!

Две думи за орехите в сладкото от смокини. Добре е да подберете по-едри орехови ядки – половинки или поне да са начупени на едри парчета. Дали ще ги запечете предварително или не е изцяло ваш избор. Знаете, че запечените орехи имат неустоим аромат и нищо не ви пречи да ги пъхнете за 10-ина минути във фурната докато сладкото кротичко къкри на котлона. Орехите могат да се заменят с белени бадеми. За да обелите бадемите, накиснете ги в топла вода за 30-ина минути. Количеството орехи или бадеми зависи само от вас. Може да го намалите и да пуснете 5-6 орехчета или шепичка бадеми. Въпрос на вкус е, но все пак не трябва да се прекалява.

Накрая – няколко думи за количеството захар. Според тефтера на майка ми, дозата е 2 кг. смокини и 1 кг. захар. За мен захарта идва множко. Аз правя сладкото със 700 г. захар и си е супер!

домашно сладко от зрели смокини с орехи

Продуктите за домашно сладко от зрели смокини с орехи:

  • 2 кг. зрели смокини
  • 700 г. захар
  • 1 ч. л. лимонена киселина (лимонтозу) или 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
  • 100 г. орехи, по желание (белени бадеми)

Приготвянето:

Измийте смокините и ги почистете от дръжките.

Сложете почистените смокини в дълбока тенджера и ги засипете със захарта. Оставете ги да престоят поне 6-8 часа. Най-добре е да го направите вечерта и да ги оставите в захарта цяла нощ. Ако времето е много топло, приберете тенджерата в хладилника. На сутринта смокините ще са пуснали сок.

Сложете тенджерата на котлона и включете на средна степен докато сладкото заври. В момента, в който заври, намалете степента на котлона, така че сладкото да къкри слабо. От време на време разбърквайте внимателно и ако се появи пяна, оберете я.

Варете на слаб огън, като разбърквате внимателно от време на време, колкото да проверите да не са паднали смокини на дъното на тенджерата.

Когато сладкото се посгъсти, започнете да проверявате за готовност – капвате капка в чиста чиния, изчаквате една-две минути да изстине и ако капката не се разлива твърде много, като наклоните чинията, готово е. Не забравяйте, че след като изстине сладкото ще се сгъсти още.

Добавете лимонтозуто (лимоновия сок) и орехите, разбъркайте внимателно за да не накъсате смокините и варете още 4-5 минути. Отместете тенджерата от котлона.

Може да разпределите сладкото в бурканчета докато е още горещо и да ги обърнете върху капачката или да изчакате да изстине и тогава да го затворите. Аз предпочитам да го оставя да се охлади по две причини. Първата е, че никак не обичам да ми пари на ръцете. Втората, и по-важна причина е, че след като изстине сладкото се сгъстява още. Ако преценя, че е рядко, доварявам на съвсем слаб огън до желаната гъстота. Трябва да кажа, че не харесвам, когато сладкото от смокини е гъсто като туткал. Аз го оставям една идея по-течно, отколкото майка ми, но тук си опираме до вкус и навици.

Изстиналото сладко се разпределя в бурканчета, затварят се и се подреждат в дълбока тенджера така че капачките да са покрити с вода. Включете котлона на средна температура, така че водата да къкри, а не да бълбука. Варете бурканчетата 7-8 минути (след като водата заври), извадете ги и ги обърнете с капачката надолу докато изстинат напълно.

 как се прави сладко от смокини

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 31 477 times, 1 visits today)