идеи за салати и предястия бързо лесно предястие чушки сирене

Неведнъж темата за идеи за салати и предястията е обсъждана и аз самата, като всички, неведнъж съм се изправяла пред предизвикателството да сменя вида на класическата салата, така че да е и вкусно и красиво. Като се замисли човек – все са си зеленчуци, все си е салата. Какво толкова!!! Но понякога дребни неща променят вкуса, допълват го, подчертават и обогатяват…

Разфилософствах се нещо… Както се вижда от самата снимка, това са най-обикновени пиперки, напълнени със смес от сирене и червен пипер. Единственото различно е, че към сиренето добавих шепа запечени орехи. Не ги смлях, а ги натроших наедро в сместта, за да се усещат. Точно тези орехи страхотно обогатяват и акцентират вкуса на сиренето.Толкова по въпроса за пиперките!

шопска салата пънчета от краставица

Ето я и „шопската“ салата, но поднесена малко по-нестандартно. Направих пънчета от краставички, които напълних с домашно приготвен катък. Ако някой не знае как се прави катък – натрошете сирене, добавете кисело мляко, 2-3 скилидки чесън и разбъркайте. Оставете да постои около час и ще имате разкошна вкуснотия. Не забравяйте да поднесете с изстудена ракийка!

Реших, че няма да пиша отделно за следващото предястие, а ще добавям в тази публикация.

Рулца от патладжани с кьопоолу

рулца патладжан с кьопоолу

Патладжанени рулца, напълнени с кьопоолу (или дип от патладжани, ако така ви харесва). Патладжана го обелих, нарязах по дължина, изкиснах в подсолена вода за около час, запържих без да овалвам в брашно и изцедих върху кухненска хартия, че наистина поемат доста олио.  После навих рулцата.

Рулца от тиквички

рулца-от-тиквички-пълнеж-от-сирене

Продължавам да добавям тук, за улеснение. Рулца от тиквички. Обожавам ги тия рулца. Опитах ги за пръв път преди години във Велико Търново в заведение и оттогава проядох тиквички. Стигнах дотам, че през лятото си напържвам тиквени лентички и си ги замразявам за зимата. Да си приготвим рулца е….. е, да – малко е пипкаво, че тиквичките си искат да им повисиш на тигана (или скарата). Веднъж опържени (изпечени), оттам нататък е лесно.

Забърквате сирене, чесън, копър, 1 с. л. кисело мляко (по желание 1 с.л. майонеза) в една купа, пълните и навивате. Не забравяйте да ги допълните с изстудена ракийка, че чудно си подхождат!

салата-домати-чесън 

Наздраве!!!

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 23 546 times, 3 visits today)