За този ирландски соден хляб е писано и преди. Аз обичам да си играя с тесто, но понякога просто няма време. Факт е, обаче, че е един от най-бързите за приготвяне хлябове, които съществуват. Обичам такива рецепти, които не ме затормозяват, мяташ всичко в купата, оттам в печката и ХОП – топло хлебче за вечеря.

Ирландски ще да е заради мътеницата, мисля си, защото содена питка се прави и у нас. Ами да – те ирландците са си били бедни, отрудени, облъскани хорица (хм… по какво ли се различават от нас) и кой ще ти прави разни засукани сложнотии?

От друга страна, ако се замисли човек – содата бикарбонат, надали е била чак толкова популярна в Ирландия, най-малкото защото появата й е около 1840 г., но така или иначе този хляб е станал известен като традиционен за ирландците. Съставките са възможно най-прости, както и методът за приготвянето му.

По традиция този хляб се прорязва на кръст, за да се държат надалеч Дяволът и злите сили (прагматиците казват, че това се прави, за да може хлябът да се изпече по-лесно :). Ирландците, както и нашенските българи от старо време, не са разполагали с готварски печки. И те са си пекли хляб в открито огнище. Та толкова за историята на ирландския соден хляб! А! Пропуснах да спомена, че традицията повелява този хляб да се прави с пълнозърнесто брашно. Естествено, бяло брашно са можели да си позволят само най-богатите.

Продуктите за ирландски соден хляб:

3 ч. ч. брашно
250-300 мл. мътеница
щипка сол
1 1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. захар (по желание)

У нас мътеница няма по магазините. Най-лесният начин да наподобим мътеницата е като добавим 1 с. л. лимонов сок (оцет) към прясно мляко и да изчакаме 10-ина минути киселината да си свърши работата.

Всичките продукти накуп слагам в купата от миксера и разбърквам с вилица. Получава се рядко лепкаво тесто, което изсипвам върху набрашнен плот и много набързо, с върха на пръстите,  поразбърквам докато се събере и го мятам в тавичката. Ето го – няма месене, няма точене, няма втасване. Разбъркването е колкото да се смесят съставките.

тесто ирландски соден хляб рецепта

Пека го 35-40 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор. Ако мислите, че има опасност да го препечете отгоре, покрийте с парче фолио.

лесна-рецепта-хляб-ирландски-соден-хляб

Резултатът е хляб с плътна структура и невероятна коричка. Ако си спомняте коричката на хляба от селската фурна – е, тази ще ви върне в детството.

бърза рецепта за ирландски соден хляб

Аз не прорязах хляба на кръст, но това не му попречи да се изпече добре. Съвсем лекият аромат на сода му дава усещането за „домашност“, за топла кухня в зимна вечер и огън в огнището, а парченцето масло и  щипката мерудия е единственото, което му трябва, за да се върнете назад във времето.

изпечен ирландски соден хляб

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 606 times, 2 visits today)