Ще започна с това, че Итънска бъркотия се прави с ягоди, тоест най-популярната рецепта за този десерт е с ягоди, натрошени целувки и бита сметана. Което не означава, че не може да се направи с малини, нали? 🙂

Другото много важно нещо, което трябва да се знае е, че Итънска бъркотия, вероятно, е най-лесният десерт на света! Приготвя се за рекордно кратко време и е спасение за всяка домакиня по всяко време на годината, особено в летните жеги! С една дума – това е сладкиш, който не се пече, не се шприцова, всичко се разбърква и хайде-хоп – готово – нещо като бишкотените пастички с крем!

Наскоро моя близка приятелка, която от дълго време живее в чужбина ми каза – „О, при нас ягоди продават през цялата година.“ Добре, но при нас не се продават през цялата година и след като отмине сезона на ягодите имаме възможност да импровизираме с другите летни плодове, което е чудесно, защото можем да си фантазираме на воля!

Историите за произхода на Итънска бъркотия са много забавни, както е с повечето класически десерти. Според Уикипедия десертът се е предлагал в училищната „лавка“ (за колежа Итън става въпрос) и първоначално се е приготвял с ягоди или банани, смесени със сладолед или сметана.

Eton-college

Image source

Натрошените целувки се появяват по-късно, което ни води до друга легенда за произхода на Итънската бъркотия и ни връща във времената около 1920 година. По време на мач по крикет един лабрадор седнал върху кошница за пикник, в която имало торта Павлова и смачкал тортата (Да си знаете – на лабрадор вяра да нямаш!). Младежите от колежа, обаче, си я хапнали без да се впечатлят ни най-малко от това, че външния вид на нежната Павлова бил напълно съсипан и така се родила Итънската бъркотия!

Третото много важно нещо, което трябва да се знае за Итънската бъркотия е, че не се налага да печете целувки, освен ако не желаете! Аз, например, не обичам целувки, не пека целувки и изобщо гледам да стоя далече от всякакви целувчени неща. По тази причина купувам целувки от близкия сладкарски цех и за мен времето за приготвяне на десерт се свежда до смесването на продуктите.

Продуктите за 6 порции Итънска бъркотия с малини:

  • 100 г. целувки
  • 400 мл. млечна сметана 35%
  • 400 г. малини
  • 100 г. пудра захар
  • 3 с. л. вода (вино марсала)
  • листа мента за украса

Приготвяне:

Малиново пюре:

150 г. малини, 50 г. захар и 3 с. л. вода (марсала) се слагат в тиган на умерена температура за 7-8 минути. Сместа се пасира и прецежда през фина цедка за да се получи малиново пюре (малиново кули, ако предпочитате да използвате чуждицата). Това може да го направите един ден предварително и да приберете малиновото пюре в хладилника до момента, в който ще сглобите десерта.

Сглобяване:

Сметаната се разбива с останалата захар. Трябва да е студена, затова не я вадете предварително от хладилника. През лятото аз отмервам количеството и слагам сметаната във фризера за 2-3 минути за да съм сигурна, че е много студена.

как се прави итънска бъркотия

Целувките се натрошават в разбитата сметана, добавят се останалите малини и внимателно се разбърква за да се запазят цели плодовете, доколкото е възможно, но все пак да не забравяме, че името на десерта е „бъркотия“. Вариант е да подредите плодовете върху сметаново-целувчената смес при сглобяването, ако искате малко по-подреден външен вид.

Сглобяването – на дъното на чаша или купичка сложете 1 ч. л. малиново пюре, по 2-3 с. л. от сметаново-целувчената смес и няколко малини. Редувайте сметана и плодове, а накрая залейте с още малко малиново пюре. Украсете с листа прясна мента и сервирайте веднага.

итънска бръкотия с малини рецепта

Ето още един вариант на рецептата – итънска бъркотия с праскови! Още по-лесно и светкавично бързо, тъй като не се налага топлинна обработка на прасковите. Изберете си две-три добре узрели праскови, почистете и пюрирайте с пасатор, добавете няколко капки прясно изцеден сок от лайм и подсладете по свой вкус (аз не добавям захар) – това ще е плодовият сос. Две едри праскови почистете и нарежете на кубчета. Сглобяването на десерта е идентично – редувайте сметана и плодове, а накрая залейте с 2 с. л. пюрирани праскови. Украсете с листа прясна мента и сервирайте веднага.

рецепта за итънска бъркотия с праскови

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 810 times, 1 visits today)