И така – едно от чедата на ранният социализъм – Кавърма по Радомирски. За някои от вас може и да е изненада, че чушките бюрек, манастирската боб чорба и куп други ястия, към които се отнасяме като към „традиционни“ са рожба на Балкантурист. Аз бях изненадана да разбера, че яйцата по Панагюрски нямат нищо общо с Панагюрище, а и те са в групата на създадените след 1968 с идеята за „създаване на търговски марки“. Божееееее!!! Ти да видиш! Дори и стожерът на националната ни кухня – шопската салата е от тази група „емблематични ястия“.

Разновидностите на кавърмата са безбройни – по кюстендилски, по воденичарски, на плоча, в омлет, пилешка, свинска, агнешка, с праз, с лук, с чушки, без чушки, с домати, без домати – луд да станеш докато си избереш коя от всички ти се похапва. За произхода и традиционноста им не се наемам да говоря. Някой технолог може с подробности да обяснява какво точно месо ви трябва, как да го нарежете, как да го изпържите, в какви пропорции да е спрямо зеленчуците… Това са учили хората – това знаят!
Аз обаче си спомням един майстор в Трявна, който всъщност не е готвач, а художник-приложник, но приказката му „Мойто момиче, на мен кавърмата ми е визитната картичка“ я запомних за цял живот! Бяхме млади и зелени тогава, та си изядохме „визитната картичка“ без да мрънкотим в компанията на самия собственик, който беше толкова колоритен, че беше без значение какво точно ядеш. Компанията е важна! Но вие си го знаете това, нали 🙂
Най-смешното нещо за кавърмата, обаче, е че тя е попаднала дори в съновник (кой ги пише тия смехории, не мога да разбера) и според въпросния съновник:

„Какво значи ако сънуваш Кавърма? Ядеш ли или готвиш в съня си кавърма, значи ти предстои да помагаш на роднини и близки или да се пренесеш в жертва.“

Представяте ли си! Да се пренесеш в жертва! Много ми се иска да разбера как точно яденето на кавърма се асоциира с принасянето в жертва, но си мисля, че надали някога ще получа (смислен) отговор на този въпрос. И вместо да сънувам, че ям кавърма – направо давайте да я сготвим, че да не даваме напразни жертви и да си останем с едното сънуване!

кавърма по радомирски яйце

Сега трябва да си призная, че аз много, много не спазвам технологията на кавърмата – да пържа месото, да го вадя, после зарзаватите, че да връщам месото, после да задушавам, да пека… кой ще ме чака, дорде стане?  Може би трябваше да кръстя манджата „свинска яхния със зеленчуци“, но както и да я наричам, тя си е вкусна и толкова по въпроса!

Продуктите:

1-1.3 кг свинско (шареничко, ако може – гърдички и плешчица, или бут, абе… каквото има)
3 големи глави лук (ако имам праз смесвам лук и праз)
2 моркова
2 скилидки чесън
1 пиперка
5-6 с. л. олио

150 мл. вино (бяло, червено – каквото имате)
1 домат (ако са от консевра 5-6 с. л.)
500-600 мл. вода (бульон, ако има)
1 1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер

 

кавърма по радомирски бърза рецепта

Нарязвам месото на възможно най-неправилните парчета. Само гледам да са горе-долу с приблизително еднакъв размер. Никакви „жулиени“, никакви симетрии! Това е ДОМАШНА манджа! В разрез с всички технологии, слагам всичко – лук (праз), чесън, месо, чушка, морков – в една тенджера, олио – 5-6 с. л.  и го пържа на висока температура, докато изври всичката течност, която се отделя от месото и зеленчуците. Това отнема около 20-25 минути. Наливам виното и изчаквам и то да се изпари. Тогава добавям водата и доматите, сол, пипер (и черен и червен), чубрицата и оставям да се вари на умерена температура още 40-45 минути. Да – всичко заедно накуп! От време навреме разбърквам, колкото да видя какво става в тенджерата. Когато месото е готово, прехвърлям в съдинка за печене, чуквам яйцата и запичам във фурната до готовност на яйцата.
Сега като чета текста… звучи направо като някакъв страховит буламач, обаче не е! Лукът, на практика, се стопява в соса, чесънчето ароматизира мръвките, доматите оставят личният си отпечатък, а месото остава крехко, сочно и единственото, което можете да направите по въпроса, е да си налеете втора чаша вино! Все още се намира праз, така че – не се колебайте. Само не забравяйте, като наливате винце на манджата, налейте и на себе си и си пийнете за здраве, докато готвите!

 бърза кавърма по Радомирски

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 7 312 times, 1 visits today)