Едва ли някога сте мислили какво бихте сервирали на един Император, който случайно се е отбил у вас, при това гладен?! Кайзершмаррн!!! Звучи ли ви като похапване, достойно за император? Дори и да не ви звучи, точно това си е похапнал Франц Йозеф I и така, случайно, се появяват Австрийските Императорски палачинки. Каква точно е историята на тези палачинки – всеки може да избере сам. Аз ще ви разкажа две-три от легендите, свързани със създаването им. Първо да започнем със звучната дума „шмаррн“ (кайзер е ясно –  няма какво да обясняваме що е то кайзер).  Шмаррн е нещо „смачкано“, „размазано“, „натрошено“, но другият смисъл на думата е „глупост“ или дори „лудост“.

Също като креп-сюзет, тарт Татен, тортата „Капрезе“ и други легендарни ястия, едната от историите около създаването на палачинките е свързана с неволна грешка на готвача. Императорът поискал от готвача да му приготви сладка палачинка, която да му сервират в покоите, защото не му се слизало на вечеря.  Но дори и в императорските кухни може да се объркат нещата… Готвачът се бил залисал с приготвянето на вечерята за фамилията и хайдееееее… позагорил палачинката, напукала се и станала тя една…! Обаче, Император можеш ли да накараш да чака? Наръсил нашият готвач пудра захар върху загореличкото, добавил сладко и така я поднесли на Негово Величество! Величеството, явно е било много гладно, защото толкова много харесал натрошената палачинка, че му станала любим десерт.

Има, обаче, и друга история. В нея е намесена жена и, ако си припомним френската мъдрост „Cherchez la femme“, ми се струва, че може и да е по-достоверна. Става въпрос за Нейно Величество Съпругата на Негово Величество – Императрица Елизабет Баварска. Дори в онези блажени години, когато е нямало телевизия, хърбави манекенки и мания за здравословно хранене, Елизабет Баварска била известна с манията си по запазване на теглото и поддържането на възможно най-тънка талия. Разпоредила се на Готвача да приготвя само леки десерти и когато й поднесли тази палачинка гневно сключила вежди и отказала да я яде, защото била много тежка. Императорът се намесил и казал – „Я дай да видя какъв е този  Shmarrn, който е забъркал Готвача“  (ако се не лъжа, името на готвача е Леополд, но това не е толкова важно). Императорското величество придърпало палачинката и толкова му харесала, че я похапнал без да се притеснява за размера на талията си.

Кайзершмаррн императорски палачинки

Трета история разказва как същото това величество – Франц Йозеф I замръкнал нейде из планината докато благородно ловувал. И благородно огладнял, поради което се отбил в една селска къщурка да търси подслон и нещо за хапване. И какво, какво – чукнала, жената няколко яйца, добавила брашно, мляко (тези продукти си ги има във всяка къща) и му изпекла палачинка. Императорът хапнал, харесало му и любезно благодарил, че го нагостили, а женицата толкова била смутена, че обяснила на императора, че това е просто някакъв „шмаррн“.  – Да, отговорил Франц Йозеф – но е Императорски шмаррн!

Ето ги продуктите:

4 яйца
4 с. л. захар
150 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
1 ч. л. ванилова захар
щипка сол
2 с. л. масло

В някои от рецептите може да срещнете като съставка стафиди, накиснати в ром, които се добавят към тестото. Такааааааааааа….  В зависимост от това, на коя история ще се спрете, ще зависи и начина по който се приготвят тези интересни Кайзершмаррн. Казвам го, защото съм срещала два основни начина за приготвянето им. Единият е вариант, в който от яйцата, захарта, брашното и млякото се приготвя палачинково тесто. Маслото се загрява и на умерена температура се пържи палачинка с дебелина около 1-1.5 см. След като долната страна стане златиста, палачинката се обръща и се натрошава с шпатулата на отделни хапки.

Кайзершмаррн-палачинки

Ако предпочитате по-благородните, дворцови истории, ще трябва да разделите белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипката сол. Отделно се разбиват жълтъците, захарта и ванилията, докато се получи светла, еднородна, кремообразна смес. Към жълтъците се добавят прясното мляко и брашното, а накрая и белтъчната смес. Приготвянето е същото – загрява се маслото, изсипва се част от сместта, изпържва се от едната страна, объща се и се натрошава. По този начин палачинката е много пухкава, така че препоръчвам да си изберете този вариант на приготвяне.

палачинки Кайзершмаррн австрийски палачинки

Кайзершмаррн традиционни австрийски императорски палачинки

Има хора, които смятат този сладкиш за грозен. Но след като е достоен за едно Императорско Величество, не виждам защо да не е достоен и за всеки един от нас. Традиционно Кайзершмаррн се поднасят щедро поръсени с пудра захар и сладко от сливи, но моите домашни Императори не го обичат точно това сладко, а и благородната им майка току що попълни запасите от боровинково сладко, така че у нас боровинката е с предимство пред сливата.  🙂

  Кайзершмаррн-австрийски-палачинки

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Палачинки с прясно мляко

Американски палачинки

Катми

Палачинки „Креп Сюзет“

Палачинки Орео

Палачинки с пълнеж

Палачинки с пълнеж от картофено пюре

Палачинки с тиква

Палачинкова торта с шоколад

Пълнени палачинки с кайма

Солена палачинкова торта

Шоколадови гофрети

(Visited 30 736 times, 1 visits today)