И така – да уточним още в началото – кой, точно, е повелителят на кухнята? Така или иначе, в момента по кината върви филм, в който един симпатичен младеж няма нищо общо с това как се готви бял боб. Много е вероятно аз да съм единственият човек, който не е особено впечатлен от този доста рекламиран филм, но пък на мен ми подейства като катализатор да се захвана с въпроса как се готви бял боб, при това гурме! 🙂

Може ли прост бял боб да е гурме? Всичко може! Откровено казано, снизходителното отношение към „простите“ храни ме дразни, не зради нещо друго, а заради внушенията, че „гурме“ кухнята е за избрани хора, а всички останали се хранят едва ли не… така, нека да не се наемам.

Факт е, че напускайки киното, първата ми реплика към благоверния ми съпруг беше – „Утре ще имаме бял боб, ама гурме!“ Много хора въздишат по прекрасните минималистични и артистични ястия, които са заснети във филма. Почти никой не споменава, обаче, финалната сцена, в която гурме-готвачите щастливо похапват боб с наденица. Ако трябва да избирам – да ям вдървено някакво си гурме или да се заливам от смях с приятели над тенджера с боб, няма да се колебая нито секунда. Грабвам си паничката и се нареждам за боб!

Видовете бял боб – е, това вече е цяла вселена. Ако не сте кореняк жител на Смилян, много е вероятно да попаднете на китайски „смилянски боб“. Излезте от заблудата, че в големите вериги супермаркети пакетите с надпис „смилянски боб“ са произведени в милата ни родина, защото Смилян трябва да е с територията на един мегаполис, че да произведе такива чутовни реколти. Дали ще е египетски, китайски, азербайджански или друг, всеки боб ще ви свърши работа. Единственото изключение е салатния боб, който при варене би трябвало да запазва целостта на зърната си, но и това не е много сигурно в зависимост от това на какво ще попаднете.

бял боб с наденица

Връщам се на основния въпрос – как се готви бял боб? Няма две къщи, в които бял боб да се готви еднакво. Моята не е изключение. Ако аз готвя боб, вкусът е един, но ако таткото ни готви боб – съвсем различен. Свекърва ми и майка ми също готвят по различен начин, така че – кой както е свикнал! Същото важи и за подправките, зеленчуците и така нататък. Ще видите рецепти с и без червен пипер, с чубрица, с джоджен, със запръжка, ракия се слагала – варианти да искаш…

Моето първо и основно правило – БАВНО и кротко. Тоест на слаб огън. Никога в живота си не съм готвила боб в тенджера под налягане и ако мислите, че тук ще намерите рецепта за „бързо да сготвя боб“, значи сте на грешното място. Бобът си иска време и туйто!

Няма да пиша нищо повече за правилата, просто защото не вярвам в тях, освен в едно – солта се слага накрая. Ще се намерят куп лели и съседки, които авторитетно да ви заявят, че зеленчуците се слагат в този или онзи момент, подправките еди кога си – аз не се наемам да съм така категорична. Ще представя собствената си версия, а вие може да опитате или да не опитате. У нас бобът не се запържва, но това е наследство от кухнята на майка ми и язвата на баща ми. В случай, че държите бобът да е със запържка, олиото се загрява в тиган и червеният пипер се запържва в него, а запръжката се прибавя , когато бобът е вече готов. За да сте сигурни, че олиото е достатъчно загрято – пуснете коричка хляб – ако започне да се пържи, значи е достатъчно загрято.

Продуктите:

  • 400 г. бял боб
  • 1 голяма глава лук
  • 1 голям морков
  • 1 червена чушка
  • 1 стрък кервиз (целина)
  • 3-4 големи листа салвия
  • 1 настърган домат (200 мл. домати от консерва)
  • 100 мл. олио
  • 5-6 листа пресен джоджен (гьозум) или 1 ч. л. сух
  • 2 ч. л. червен пипер

Водата – този въпрос е малко сложен, защото разликата мужду боб яхния и боб чорба е в количеството вода. Според това какво ще готвите, ще определите количеството вода, но при всички положения – 4 пръста над нивото на боба в тенджерата, колкото и смешно да звучи като мярка. Различните видове боб набъбват по различен начин и може да се наложи да долеете малко вода, ако вашият боб „глътне“ водата. В случай, че искате чорба – водата ще е в по-голямо количество, но вие си знаете съдовете, мерките и количествата.

Приготвянето:

Бобът се накисва в студена вода за една нощ. Изплаква се и се слага да се вари. Водата трябва да го покрива. Ако имате колит или не желаете бобът да ви причинява подуване на корема (образно казано),  добавете 1 ч. л. сода бикарбонат (сода за хляб) и оставете да поври с боба за 15-ина минути. Водата се излива, бобът се изплаква с течаща вода и се връща на котлона с чиста вода, която да е 4 пръста над нивото на боба.

Добавят се лука, морковите, кервиза, чушката, олиото (освен ако не гоприготвяте със запръжка, която се добавя след като бобът е готов), а след като заври – джоджена, червения пипер и салвията. Температурата се намалява до степен бобът да къкри за около един час. След като бобените зърна омекнат се добавят доматите, АКО е наложитено се добавя гореща вода. Бобът се вари до готовност, овкусява се със сол и се оставя още 5-10 минути при вече изключен котлон. Остатъчната топлина е достатъчна за да продължи да къкри кротко за още 10-ина минути.

как се готви бял боб

Някои уточнения, които се отнасят за начинаещи готвачи. През годините съм пробвала различни начини за готвене на бял боб, тоест времето в което добавям различните съставки – зеленчуци, подправки, олио. В последно време предпочитам да добавя всички зеленчуци и подправки след като сменя водата. Така имат време да се разгърнат, да се поразварят и да станат част от соса.

Може да поднесете с печени наденички, които са идеалните крутони за бял боб. Може да го поднесете с чушлета, с кюфтета, а и само така да е – да сме живи и здрави! Аз знам, че всеки един от вас е Повелител в собствената си кухня, а кое и какво е гурме – нека величията да спорят. Ние, междувременно, нека похапнем!

 

бял боб яхния рецепта

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

 

(Visited 15 586 times, 1 visits today)