В последно време все не стигам до писане на рецепти, въпреки че приготвянето на калмари в пикантен сос отнема 7 минути. Точно толкова продължава готвенето. Сложете и 10-ина минути предварителна подготовка и това е! Не знам кой е автор на рецептата. При мен пристигна от работата на мъжа ми, където колега приготвил тези калмари в пикантен сос, хапнали, харесали им, а аз много обичам ей такива бързи рецепти и така тия калмари се настаниха и в домашното ни меню. Писането отлежава вече доста време, почвам, спирам, пак подхващам…. В крайна сметка – ето я рецептата! 🙂

Моите калмари са замразени, но без значение дали са охладени или замразени, няма как да избегнем частта с почистването. Това е частта с предварителната подготовка, за която са необходими 10-те минути. Калмарите трябва да са напълно размразени и да няма парчета лед в тубите. Прескачам етапа с почистването на калмарите от кожата, защото няма как да го демонстрирам. В повечето магазини те се продават почистени от кожата и главата, така че продължаваме нататък.

Тубите се заливат с гореща (вряла) вода и се оставят във водата за около 30 секунди – 1 минута. В момента, в който ги залеете ще видите как променят формата си (леко се издуват), но това не бива да ви притеснява. Калмарите се изцеждат от водата и пристъпваме към почистването.

почистване-калмари

Въпреки факта, че много хора ще ви кажат, че замразените калмари са вече почистени, това не е съвсем вярно. Първият етап е да се провери за остатъци от тази рогова пластина. Много често се случва да не е извадена или да има останали парчета. Изваждането става просто с издърпване.

как-да-почистим-калмари

Вторият етап от почистването е премахването на външната ципа на калмара. Тя е много тънка, но обелването е сравнително лесно. Аз прекарвам острието на ножа по повърхността на калмара, но без да правя разрез. Целта е да мога да хвана ципата и да я премахна.

почистване-на-калмари-от-ципи

След като приключим с почистването, калмарите са готови за готвене. Вероятно знаете, че за да бъдат крехки, калмарите се готвят по два начина. Много бързо или много бавно. Съвсем лесно е да се превърнат на гума и, повярвайте ми, случвало ми се е. Ако попаднете на лошо приготвени калмари, които не можете да сдъвчете, защото са жилави, това може да ви откаже от морските дарове до края на живота. Сигурна съм, че на вас няма да се случи, но все пак не се отплесвайте. Подгответе си всички продукти и нека са край вас, защото всичко става много бързо и е по-добре продуктите да са ви под ръка, отколкото да притърчате между печката и шкафовете.

Продуктите:

 • 700-800 гр. калмари (цели туби)
 • 30 гр. масло (1 с. л.)
 • 30 мл. зехтин
 • 4 – 5 скилидки чесън
 • 1 ч. л. лют червен пипер
 • 100 мл. бяло вино
 • 100 мл. вода
 • 30 мл. соев сос
 • 1-2 с. л. чили сос (по ваша преценка, в зависимост от това колко люто понасяте)
 • 1 ч. л. царевично нишесте, разтворено в 50 мл. студена вода
 • сол и черен пипер на вкус
 • магданоз за поръсване (риган, ако ви се намира или друга подправка, която обичате)

Приготвянето:

Почистените калмари се нарязват на шайби с дебелина 4-5 мм. Овкусяват се със сол, черен пипер и лют пипер. В загрят тиган се слагат маслото и зехтина и калмарите се пържат 2-3 минути под капак.

Изваждат се и в същия тиган се запържва чесъна, нарязан на филийки. Отнема 30-40 секунди. Тиганът е достатъчно горещ и трябва да се внимава да не почернее чесъна. Налива се виното, а малко след това соевия сос и чили соса. Накрая се добавя водата и калмарите се връщат в тигана за още 2-3 минути. Веднага след това сосът се сгъстява с царевичното нишесте. Сервират се топли в компанията на добре охладено бяло вино.

 калмари-с-пикантен-сос

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 14 793 times, 7 visits today)