Картофена крем супа с праз и сметана напоследък правя много често, особено откакто баткото откри, че супите са чудесна храна. Не знам дали е заради това, че рядко си готви супи докато е далеч от дома или е дошъл моментът, когато разбираш, че „мама готви най-добре“,но фактът е факт – когато сина ми е във ваканция, у нас през ден се готви някаква супа. Стигнахме дотам, че да обсъждаме може ли сам да си сготви крем супа, как да я сготви, какви комбинации могат да се направят и така нататък.

Няма да ви лъжа, за мен си е изненада, че постна крем супа се посреща с такова одобрение. Вярно е, аз гледам да редувам супи с месо и без месо, така че да има разнообразие, но за заети мами, студенти, и дори татковци, приготвянето на картофена крем супа е идеално решение, а и отнема доста по-малко време, отколкото да сготвиш супа-топчета, нали?

Много хора смятат, че картофената крем супа е нещо много просто и не заслужава внимание, но аз съм на противното мнение. Вариациите на картофена супа са достатъчно много и всеки, който е опитвал добре приготвена крем супа от картофи знае, че този вид супи са достойни за трапезата на всеки. Голямото предимство на този вид супи е, че са изключително икономични и засищащи, а най-хубавото е, че се готвят сами и не се налага да ги проверявате докъде са стигнали.

Най-трудната част в приготвянето на крем супите като цяло е да се направят крутони (отнема 10 минути) и да се извади пасатора от шкафа, което отнема 30 секунди. Ах, да – пасатора е задължителен. Ако нямате пасатор – минавате на вариант обикновена картофена супа.

картофена крем супа с праз рецепта

Ето продуктите за картофена крем супа с праз:

  • 4 средни картофа (около 450 грама)
  • 2 моркова
  • бялата част на 2 стръка праз (или 1 глава стар лук)
  • 1-2 листа кервиз
  • резен глава (корен) от кервиз (с големината на кибритена кутийка)
  • 2 литра зеленчуков бульон (вода)
  • 5-6 с- л. олио (30-40 грама масло)
  • 200 мл. млечна сметана 35%
  • сол и черен пипер
  • лют пипер – по желание

Приготвянето на картофена крем супа с праз:

Картофите и морковите се обелват и се измиват. Празът се почиства от външните листа и се измива под течаща вода. Зеленчуците – картофи, моркови, праз (лук), кервиз се нарязват на средно големи парчета и се слагат в тенджера. Заливат се с бульон (или вода), добавя се олиото (маслото)  и се варят 40-45 минути на умерена температура до омекване.

Супата се овкусява със сол и черен пипер и се пасира. Налива се сметаната и се оставя на котлона докато заври. Предвидете достатъчно дълбока тенджера, в която да можете да пасирате супата. Трябва да имате поне 3-4 пръста свободно пространство над нивото на супата, за да не ви изпръска докато пасирате. Може да пасирате докато получите гладка супа или да оставите тук-там малко по-едри парченца, които да се усещат – това е въпрос само и единствено на личен избор.

Супата се поднася топла, с домашно приготвени крутони (най-добре), препечени филийки или по желание може да поръсите ситно нарязан магданоз или лют пипер на люспи (в моя случай).

картофена крем супа с праз моркови и сметана рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 15 062 times, 3 visits today)