Карфиол със сос Бешамел и сирена на фурна може да е много по-вкусно отколкото си мислите. Любимият ми класик Жак Пепен твърди, че карфиолът е зеле с висше образование и е прав. В такъв случай спокойно можем да твърдим, че броколите са зелено зеле с висше образование, но и двата вида „вишисти“ се комбинират по един чудесен начин със сос Бешамел. Аз обичам постно зеле, но карфиолът, за разлика от обикновеното зеле, се приготвя много по-бързо и иска съвсем малко топлинна обработка.

Сега, когато карфиолът е навсякъде по пазарите и кварталните магазини, това ястие присъства на масата ни сравнително често. Понякога в комбинация с броколи за цвят и колорит. Няма да ви занимавам с полезностите на карфиола, защото всеки е наясно, че зеленчуците са полезни, при това много. Да, чудесен е в туршии, с камби, без камби, но и сготвен е много вкусен.

Наясно съм, че всеки има вкус, но аз обичам карфиолът да запазва стегнатостта си, да хрупа съвсем леко и в никакъв случай не обичам да е разварен или пък съвсем суров. Начинът да се постигне е да се контролира времето за топлинна обработка на карфиола. За мен, най-добър резултат дава готвенето на пара и последващо запичане. По-надолу ще обясня по-подробно, а сега ето –

Продуктите:

  • 1 глава карфиол, около 1 кг.
  • 100 г. синьо сирене
  • 100 г. чедър (пармезан, грана падано, моцарела, грюер или друго сирене, което обичате)
  • 100 г. твърд кашкавал
  • сол черен пипер

За сос Бешамел:

  • 50 г. масло
  • 50 г. брашно
  • 500 мл. прясно мляко
  • сол, черен пипер, 1 ч. л. индийско орехче

карфиол със сос бешамел на фурна

Приготвянето:

Приготвянето на карфиол със сос Бешамел на фурна отнема 30-ина минути. Аз често приготвям сосът Бешамел от предния ден, така че на следващия ден сглобяването и запичането на ястието отнемат пренебрежимо малко време.

Сос Бешамел е един  от най-лесните сосове и отнема 3-4 минути. Брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти при непрекъснато бъркане.

карфиол-на-пара

Карфиолът се разделя на розички и се вари на пара за 8-10 минути. Това време е малко, но така или иначе зелето ще се запича, а не трябва да се преварява.

карфиол-със-сирена-на-фурна

карфиол-със-сирена-и-сос-бешамел-на-фурна

Прехвърля се в тавичка, посолява се, добавят се сирената, залива се със Бешамел и се запича в предварително загрята фурна на 200 градуса (180 с вентилатор) за 20 минути. Ако искате по-зачервена коричка, посипете кашкавал (сирене) най-отгоре.

рецепта карфиол със сос бешамел на фурна

Трябва да кажа, че рискът в тази рецепта е овкусяването на карфиола. Аз овкусявам с повече или по-малко сол в зависимост от сирената които използвам. Някои сирена са по-солени от други, така че ще трябва да прецените количеството на солта внимателно. Да не забравяме, че сосът Бешамел също е овкусен със сол, така че – внимавайте. Знаете – сол може да се добави, но не може да се извади.

Това е всичко – симпатична, кратка и изумително лесна рецепта! По време на запичането сирената се разтопяват и образуват много, ама много вкусен сос, плътен, ароматен и… я направо си сгответе, вместо да се мъча да описвам!

карфиол със сос бешамел

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 22 940 times, 1 visits today)