Катмери със сирене и кашкавал е рецепта от турската кухня (Sivas katmeri), която отдавна чака реда си. Заглеждам се в различни рецепти от доста време и изгледах куп видеоклипове само за да разбера, че всяка домакиня има свой прочит, което едва ли е изненада за някого. Все едно да кажем, че има само една рецепта за баница! Тестените закуски са традиционни и всички ги обичаме като се започне от вити баничкитриъгълни банички, баничките слънчогледи, бухтички, милинки, тутманици, палачинки, сладките разновидности като щрудел и тиквеник, кифлички и т.н.

Тестото за моите моите катмери е замесено с квас. Вече знаете, че повече от година не ползвам мая, но както всеки път, ще дам рецептата в двата варианта – с квас и с мая.

Вие може да приготвите катмерите без пълнеж, но ако искате да сложите сирене, още сега ще кажа, че то трябва да е извадено от саламурата предварително, така че да е сухо. Всякаква влага ще направи катмерите клетави, а ако оформяте като руло, както ще видите по-долу, най-вероятно ще се получи голяма кухина в средата на рулото, която ще е в резултат точно на тази излишна влага.

Сега да ви кажа защо си заслужава да си направите катмери със сирене и кашкавал. Ясно е, че са вкусни, иначе нямаше да ги натрапвам на вниманието ви. Обаче… опитайте се да си представите нещо хрупкаво-кроасанено, с аромат на масло и пухкавичко по средата, при това със сиренце! Ей това е вкуса! Просто прелест!

Другата хубава новина е, че тези катмери със сирене и кашкавал се правят много лесно, въпреки многословните обяснения, които ще прочетете по-надолу. На практика имате 4 топки тесто, които разточвате, мажете с масло и сгъвате на плик. Това е цялата работа. Оформянето отнема 15-ина минути. Ако работите с мая, нещата ще се случват много бързо. С кваса нещата стават по-бавно, но всички, които ползват квас са наясно с това, така че преминавам към същината на нещата.

катмери със сирене и кашкавал

Продуктите за катмери със сирене и кашкавал:

  • 400 г. брашно
  • 120 г. освежен квас левито мадре (7 г. суха мая или 20 г. прясна мая)
  • 130 мл. топло прясно мляко
  • 130 топла вода
  • 40 мл. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • сирене и кашкавал – по желание
  • 75 грама разтопено масло за намазване на корите
  • 1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко, за намазване

катмери със сирене руло със сирене

Приготвянето на катмери със сирене и кашкавал с квас:

В купа смесете прясното мляко, водата и олиото. Добавете захарта и разбъркайте добре докато захарта се разтвори.

Добавете брашното, размесете с течните съставки и накрая добавете кваса. Размесете докато всичко се обедини в меко тесто и оставете да почине 30 минути.

Добавете солта.

Измесете добре докато се получи гладко тесто.

Омесеното тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио.

Направете три разпъвания на тестото през 30 минути. (Stretch and fold).

Покрийте купата с фолио за свежо съхранение (или затворете с плътно прилепващ капак) и оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 60%.

Изсипете тестото върху плота и разделете на 4 равни части. Оформете на топки, покрийте с кърпа и ги оставете да починат за около 30 минути.

рецепта за катмери със сирене

Приготвянето на катмери със сирене и кашкавал с мая:

При замесване с мая, количеството на брашното ще трябва да се увеличи до 450-470 грама.

Разтворете маята в топлото мляко, добавете захарта и 2-3 с. л. брашно. Разбъркайте и оставете настрана, докато се захване.

В купа смесете брашното и солта, добавете олиото, маята и замесете гладко тесто.

Омесеното тесто сложете в намаслена купа и покрийте с фолио. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

Изсипете тестото върху плота и разделете на 4 равни части.

Вариант 1 за оформяне на катмерите

оформяне на катмери със сирене и кашкавал

Върху леко набрашнена повърхност разточете кора с дебелина 3-4 мм. и намажете с масло. По желание разпределете натрошено сирене и настърган кашкавал в центъра.

Започнете да сгъвате страните към центъра като мажете повърхността при всяко сгъване. Оформете плик и оставете настрани.

Разточете втората топка на кора, намажете с масло и сложете плика в центъра. Прегънете всяка страна на кората върху плика като отново мажете с масло при всяко сгъване. Ще получите един голям плик.

Обърнете получения плик с гладката страна нагоре и разточете на правоъгълник с дебелина около 2 сантиметра. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене.

По същия начин оформете останалите две топки от тестото.

Вариант 2 за оформяне на катмерите

оформяне на катмери

Върху леко набрашнена повърхност разточете кора с дебелина 3-4 мм. и намажете с масло.

Започнете да сгъвате страните към центъра като мажете повърхността при всяко сгъване. Оформете плик и оставете настрани.

Разточете втората топка на кора, намажете с масло и сложете плика в центъра. Прегънете всяка страна на кората върху плика като отново мажете с масло при всяко сгъване. Ще получите един голям плик.

Разточете плика на правоъгълник с дебелина около 1 см. Разпределете сирене и кашкавал в центъра и прихлюпете двете страни така че да получите руло. Обърнете с гладката страна нагоре и прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене.

катмери със сирене и кашкавал стъпка по стъпка

След като оформите катмерите, покрийте ги с фолио за свежо съхранение и оставете да втасат отново. При мен тестото втасваше на хладно през нощта, оформих на сутринта и отне 5 часа на стайна температура 20 градуса.

sivas katmeri катмери със сирене

Ако сте замесили тестото с мая, оставете оформените катмери да втасат за около 45-50 минути.

Преди печене, направете диагонални разрези по повърхността с дълбочина около 0,5 см. Използвайте остър нож или бръснарско ножче, за да не се надърпва тестото.

Намажете с жълтък, смесен с кисело мляко.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути и още 25-30 минути на 180 градуса.

катмери рецепта с квас или мая

Прехвърлете катмерите с кашкавал и сирене върху решетка докато изстинат.

Тук идва големият проблем – да чакаш или да не чакаш. Признавам си, това е направо изпитание! Както се вижда от снимките – у нас не се чака, режат се топли-топли, което малко ги посмачква, но като ти мирише на масълце, много-много не мислиш, че ще посмачкаш катмерите.

идеи за тестени закуски с квас

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 12 276 times, 1 visits today)