Да, да, днес е рожденният ми ден и това всъщност е цветен кекс за рожден ден, който се преструва на торта. Фино и елегантно, но не съдете по външността! Отвътре е експлозия от цветове и вкус. Много е весело приготвянето, защото е голямо цапотене и много весела игра.

Както винаги при мен нещата са комедийни драми. Да се чудиш – да се смееш ли, да плачеш ли… Въпросното кейкче ще споделя днес с приятелки на обяд и вчера запретнах ръкави и се захванах за работа… Изпекох аз кексчето, нагласих си украсата и… се спъвам на прага на вратата. Кексчето излита от ръцете ми с бясна скорост и докато прелети метър и половина, през ума ми са минали около милион пъти „Мамка му!“. Чак не повярвах как качествено се разби – така хубаво се размаза по пода, ама ЮНАШКИ!

Сега се чудя, ако нарочно се пробвам да метна някой кекс, дали ще успея да докарам същото мазало? Мда, пострадах 5 минути, смях се 15 минути, разчиствах 30 минути, пратих щерката за яйца, щото за да е по-голяма смешката и яйцата бяха свършили точно в тоя момент, и започнах отначало :))).

Тъй като ще ви трябват сладкарски боички, да ви кажа и за тях. От много време ги търся тия сладкарски бои на прах. Все недоволствах, че няма, че не намирам… Не, че съм виждала течни, ама… От време на време съм ползвала от тия разтворимите сокове и вършат работа, ама аз като се притръшках за тез бои… Както и да е, наскоро намерих в Кауфланд и вече имам 4 цвята и само чакам да ми падне случай да ги употребя. Ей ми го на – случая!

Ето ги продуктите за цветен кекс:

4 яйца
1 чаша захар
1/2 чаша олио
1 1/2 чаша брашно
100 мл. течна сметана
1 бакпулвер
настъргана кора от половин лимон
настъргана кора от половин портокал
3 с. лъжици ром
сладкарски бои

Тези продукти са за тавичка с диаметър 24 сантиметра.

Разделих белтъците и жълтъците в две купи и захарта поравно между тях. Белтъците – на твърд сняг, а жълтъците като се разбиха почнах да добавям по ред олио, сметана, ром, бакпулвера и брашното малко по малко. Знаете, че в зависимост от размера на яйцата, пък и вида на самото брашно, понякога мерките в рецептите се оказват неточни. Накрая лимоновите кори. Казвала съм вече, че не бъркам брашно с миксер, а с тел или шпатула. Ако нямате шпатула ползвайте от тия дървените плоските, изглеждат като шпатули. Получава се леко кексово тесто. Смесвам тестото с разбитите белтъци – май някъде вече обяснявах как, но пак ще кажа – част от белтъците леко и кротко смесвам с тестото и след това всичко отива при останалите белтъци и се доразмесва. Получавам една чудна въздушна смес и започва играта с цветовете.

В четири купички си капнах по 2 капки течна сметана и с върха на ножа от боичките. Отсипах по 5-6 лъжици от готовата смес във всяка купичка и лекичко и нежно ги разбърках. Сега вече имах основна смес и четири цветни, и то в страхотни цветове! Направо като Великденски!

В тавичката (намаслена и с хартия за печене на дъното) изсипвах подред. Първо основната смес, после синьо, пак малко от основната, зеленото, червеното, жълтото. Изсипването е в центъра на тавичката и различните цветове се изливат един върху друг. Тоест, винаги наливате в центъра. То само се разпределя и запълва формата. Може да се редуват както си искате. Важното е различните цветове да се сипват един върху друг.

Ето го как изглежда преди да го сложа да се пече. Сега, докато пиша, ми хрумна че можех да изливам на отделни кръгове и да стане още по- голяма шарения. Нищо, другия път!

кейкче за рожден ден

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути или до суха клечка. Знаете какво е суха клечка, нали? Да не ми изреве някой после, че не е разбрал :)! Като изстине, можете да украсите, а можете и направо да си го хапнете. Моето кексче е с шоколадова глазура и запечени на сух тиган филирани бадеми.

Ако ще запичате ядки, наистина е по-добре да е в сух и нагорещен тиган. Става много бързо и лесно. Преди ползвах микровълновата, но сега предпочитам тигана. Мисля следващият път да го пробвам как ще се държи като блат за торта. Струва ми се много подходящо за деца, детски празници и празници на вдетенени възрастни, че е много весело и цветно!

 цветен кекс

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 115 times, 1 visits today)