Козуначена торта с маскарпоне и шоколад е още един приятен начин да дадем нов живот на козунаците след Великден. Рецептата е идеална за начинаещи, а и за всички останали, които искат бърз десерт, без много връткане. За разлика от козуначената торта с ванилов крем, тук нещата се случват много бързо, без да се чака кремът да изстине. В случай, че не държите да правите торта, направете един бърз пудинг с козунак.

Дори и да сте решили да приберете козунаците във фризера, може да приготвите тортата във всеки един момент, удобен за вас. Единственият съвет, който мога да ви дам е да я приготвите един ден предварително, за да има достатъчно време да се обединят ароматите и тортата да си поеме всичко.

Кремът за тортата е съвсем простичък – маскарпоне и заквасена сметана, която балансира общата козуначена сладост, а малката алкохолна добавка добавя не само аромат, а и вкус, така че не пропускайте рома, освен ако ще сервирате тази козуначена торта на деца.

Тортата е с размер 20 см и продуктите за крема са съобразени с този размер, но ако правите по-голяма, ще трябва да ги увеличите.

бърза козуначена торта с маскарпоне

Продуктите за козуначена торта с маскарпоне:

  • 1 козунак (моят е кръгъл, с диаметър 20 см)

За крем:

  • 500 г. маскарпоне
  • 400 г. заквасена сметана
  • 100 г. пудра захар

За сиропиране:

  • 150 мл. прясно мляко, подсладено по желание (захарен сироп, сок от компот – изцяло по ваш избор)
  • 50 мл. ром (вино Марсала)

За шоколадов ганаш:

  • 80 г. тъмен шоколад
  • 60 мл. млечна сметана 35%

козуначена торта с маскарпоне и шоколад

Приготвянето на козуначена торта с маскарпоне:

Изпълнението на рецептата за козуначена торта с маскарпоне и шоколад е много лесно.

В купа се разбива маскарпонето с половината захар. Разбивайте на ниска скорост на миксера до гладкост. В друга купа разбъркайте с лъжица заквасената сметана с останалата захар. Внимателно добавете сметаната към маскарпонето. Разбърквайте с шпатула отдолу нагоре.

Козунакът се нарязва на платки с дебелина около 1 см. Ако работите с кръгъл козунак нещата са съвсем лесни, но дори и с филийки козунак не е проблем. Подредете плътно една до друга, така че да имате равна повърхност.

Поставете първата платка в тортен ринг, сиропирайте с мляко, топнете четка в рома и минете на няколко места по блата. Сложете част от крема и разнесете. Следва втората платка, сиропира се, отново се минава с четка, натопена в ром. Добавете крем и сложете третата платка. Сиропирайте и разпределете крем. Предвидете си част от крема, която да си оставите за да измажете тортата отстрани.

Оставете тортата на хладно за около час-два докато стегне. Свалете тортения ринг и измажете тортата отстрани.

Разтопете шоколада на водна баня, добавете сметаната и разбъркайте до гладка смес. Разпределете по ръба на тортата и оставете да се охлади.

Украсете с ягоди или запечете и смелете в блендер изрезките от козунака и поръсете тортата.

козуначена торта с маскарпоне и ягоди

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 12 873 times, 1 visits today)