Моите козуначени кифлички с локум са съвсем лесни, приготвени по рецептата за козунак, на която ме научи бабата на мъжа ми преди много години. Ползвам тази бабина рецепта за козунак, килфички, руло и до ден днешен не ме е подвела нито веднъж. Може да си направите козуначени мъфини, фунийки или розички – въпрос на оформяне.

Всички баби знаят, че печивата се получават невероятни, когато се ползва свинска мас. Стават меки, леки, пухкави и много вкусни.

В днешно време много хора се притесняват да използват мас и предпочитат масло, в което няма абсолютно нищо лошо. Може да се смесят равни количества твърда мазнина – мас или масло – с течна (олио). Може да се направят и само с олио – въпрос на предпочитание.

Правила съм тези кифлички и с масло и пак са си вкусни, като ароматът на масло се носи навсякъде като надгражда Великденския аромат, който няма нито как да се опише, нито да се сравни. Аромат на пролет, на ново, на чисто, на свежо, на зелени листа измити от топъл дъждец…

Продуктите за козуначени кифлички с локум:

  • 2 яйца
  • 150 мл. прясно мляко
  • 70 г. захар
  • 20 г. мая от кубче ( 7 г. суха мая)
  • 3 с. л. мас (масло) + 1 за доомесване или поравно твърда и течна мазнина (олио)
  • около 500 гр. брашно
  • настъргана кора от половин лимон (по желание)
  • 1 с. л. ванилов екстракт

За намазване:

  • 1 белтък
  • кристална захар за поръсване

От тази доза излизат около 24-40 кифлички в зависимост от размера. Аз предпочитам да ги правя по-малки, но вие може да си направите козуначени кифлички с размер, който предпочитате – по-малки, по-големи… както ви харесва.  Ето ги навити с различни размери, но за всеки размер времето за печене е различно.

рецепта козуначени кифлички с локум

Приготвянето:

При тестото за козунак има едно основно правило – продуктите да са топли. Тоест млякото да е леко топло, яйцата да са на стайна температура, маста (маслото) да е течна, но не гореща.

Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрани докато се захване и шупне. Останалата захар се разтваря в млякото, добавят се мазнината и яйцата и се разбърква.

Насипва се брашно, в което се добавят ванилията и лимоновата кора и се прави кладенче. Първо се сипва шупналата мая, след това останалото и се замесва гладко тесто. Не за пръв път казвам, че е много трудно да се даде точно количество на брашното. То ще варира заради размера на яйцата, но целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто.

Останалата мазнина добавям като си топвам ръцете и тестото се меси, докато я поеме. Количеството не е голямо и мазнината се усвоява сравнително бързо.

Тестото трябва да втаса докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от околната температура и количеството. Дозата, която посочвам не е голяма и отнема около час и половина до два.

рецепта козунак козуначени кифлички

След като е втасало, съвсем леко се премесва върху набрашнен плот и се разделя на четири части. От всяка част се разточва кора с дебелина около 3 мм. и се разрязва на 12 триъгълника. Може да се разреже и на 16, но кифличките стават много мънички – по една хапка са, а и времето за печене ще е различно за кифлички-бебета.

Слага се парченце локум в основата на всяка кифличка и се оформят. Подреждат се в тава върху хартия за печене и се оставят да втасат още веднъж за около един час. Трябва да се предвиди разстояние между кифличките, за да не залепнат една в друга, защото ще удвоят размера си.

как се правят козуначени кифлички с пълнеж от локум

Преди печене, се намазват с разбит белтък (разбит само с вилица) и се поръсват с кристална захар.

Така оформени, козуначените кифлички се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 17-20 минути. Ако сте направили кифлички-бебета времето ще е около 12-14 минути. Ясно е, че минутите са ориентировъчни и трябва да поглеждате какво се случва докато печете. След като ги извадите, те трябва да са мекички, пухкави и златисти. Ако можете да ги изчакате да изстинат – добре, но се съмнявам. Е да, локумчето пари на устата, но няма как. Не е човешко да стоиш и да чакаш докато кифличките разнасят аромат из цялата къща.

козуначени кифлички с локум

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 82 803 times, 1 visits today)