В това козуначено руло с шоколад интересната част е оформянето. Не е нещо нечувано и невиждано, но е толкова лесно, а изглежда красивичко. Може да се приготви с ваше любимо козуначено тесто, разбира се. Другото любопитно е, че козуначеното тесто замесих около 11 часа преди обяд и прибрах в намаслена торба в хладилника, докато свърша ангажиментите си.

Тестото престоя в хладилник до около 3 часа следобяд, като си втасваше бавно и славно, след което само оформих и оставих да втасва на стайна температура. Отне около 1 час и нещо, но в обичайният случай, когато тестото не е току-що излязло от хладилник, времето за втасване ще е около 40-45 минути.

След като вече рулото с мармалад си беше минало по реда, поръчката от семейството беше – „А сега с шоколад“ :).

И така, влетявайки в кухнята след ден, изпълнен с доста емоции и стоене на крак, извадих тестото и набързо оформеното козуначено руло вече е преполовено.

козуначено руло с шоколад рецепта

Продуктите за козуначено руло с шоколад:

  • 2 яйца
  • 150 мл. прясно мляко
  • 70 г. захар
  • 20 г. мая от кубче ( 7 г. суха мая)
  • 2 с. л. разтопено масло + 2 с.л. олио (една трета от мазнината е за доомесване)
  • около 500 гр. брашно
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 200 г. течен шоколад (аз ползвах Нутела, поради липса на други наличности)
 За намазване:
  • 1 белтък
  • захар за поръсване

Приготвянето:

Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрани докато се захване и шупне. Останалата захар се разтваря в млякото, добавят се 2/3 от мазнината и яйцата и се разбърква.

Насипва се брашно, в което се добавят ванилията и лимоновата кора и се прави кладенче. Първо се сипва шупналата мая, след това останалото и се замесва гладко тесто. Не за пръв път казвам, че е много трудно да се даде точно количество на брашното. То ще варира заради размера на яйцата, но целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто. Останалата мазнина добавям като си топвам ръцете и тестото се меси, докато я поеме. Количеството не е голямо и мазнината се усвоява сравнително бързо.

Тестото трябва да втаса докато удвои обема си, а времето за втасване зависи от околната температура и количеството – около час и половина до два. След като е втасало, съвсем леко се премесва върху набрашнен плот и се разделя на части.
козуначено руло с шоколад оформяне
Разточва се правоъгълник с дебелина около 4-5 мм, който се намазва с шоколад и се навива на руло.
Разточва се втори правоъгълник, малко по-голям от първия, който е „обвивката“. Ролята на обвивката е да задържи  плънката от шоколад да не се излива навън. Така прихваната във втори слой, тя остава вътре и рулото изглежда чудесно, а най-важното – не е омазано с изтекъл шоколад.

как се прави козуначено руло рецепта

Готовото руло се прехвърля в тава, застелена с хартия за печене като краят на „ресните“ остава отдолу и се оставя да втаса за около 40-45 минути докато удвои обема си. Преди печене се намазва с разбит белтък и се посипва със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за около 40-45 минути.

Ако решите, че ще правите две козуначени рула, тоест ще използвате тестото само за тази цел, оставете достатъчно разстояние между тях в тавата, защото ще утроят обема си.

козуначено руло с шоколад

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 13 801 times, 1 visits today)