Коледни меденки кутийки – една идея, която може да се превърне в чудесен ръчно изработен Коледен подарък! С наближаването на Коледа започва сезонът на меденките. Изпитвам безкрайно възхищение към майсторките на филигранни украси, които изискват не само търпение, но и спокойна и точна ръка. Аз нямам нито едно от тези.

Търпението ми е винаги на „къс фитил“, а точната ръка… по-добре сами да си зашите копчето, защото ако го направя аз, може да се окаже, че е било по-добре да си ходите без копче! 🙂 Прекрасното на тези симпатични Коледни меденки кутийки е, че нямат нужда от идеално прецизна точност, нито пък от безкрайно търпение. В случай, че имате тези качества – моите почитания, защото можете да ги украсите по начин, който е немислим за моята нервозна натура.

Сезонът на Коледните меденки започва (не и за мен) в края на ноември и след като първите две „репетиции“ са скоропостижно изядени, вариантите са или да предложим друг вид бисквитки на фамилията или да скрием продукцията, че да успее да дочака празничните дни.

Съвсем ясно е, че аз оставям всичко за последния възможен момент, най-вече поради липсата на време. Тези Коледни меденки кутийки са доказателство за това. Правих ги миналата година за подаръци и така и останаха без написана рецепта. Факт е, че всички на които поднесох тези „подаръчета“ се радваха много, така че не се колебайте – поднесете вкусен коледен подарък на най-близките си хора.

Коледни меденки лесна украса

Продуктите за тестото за Коледни меденки кутийки:

 • 2 яйца
 • 1 ч. ч. захар (200 г. пудра или фин кристал)
 • 1/2 ч. ч. олио (100 мл.)
 • 4 с. л. мед
 • 500 г. брашно
 • 1 ч. л. сода бикарбонат
 • 1 ч. л. канела
 • 2-3 счукани карамфилчета
 • 1 с. л. ванилова захар или 1 ч. л. ванилов екстракт

За слепяне на кутийките:

 • 1 белтък
 • 200 гр. пудра захар

За украса:

Захарни перли

Приготвянето:

От продуктите за тестото се омесва меко тесто.

Разточва се на кора с дебелина 4-5 милиметра и се изрязват елементите на кутийката. По желание могат да се направят квадратни или правоъгълни в желания размер. Това ще рече, че ви трябва дъно и четири стени. Най-удобно е да си направите шаблончета от картон, за да сте сигурни, че елементите ще са с еднакъв размер.

Частите се подреждат в тава върху хартия за печене на окло 2 см разстояние. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 7-8 минути. Като се извадят са още меки, но стягат след като изстинат.

Кутийките се сглобяват след като са напълно изстинали.

Белтъкът се разбива с миксер на бавна скорост, като постепенно се добавя пудрата захар до получаването на гладка, лъскава, еднородна смес. Глазурата се прехвърля в пош и внимателно се залепят всички елементи на кутийката. Мястото на слепване се потапя в захарни перли.

идеи за коледни меденки

По същата рецепта направете меденки, украсете ги, и напълнете кутийките с тях. Аз оставям украсата на дъщеря ми, която е доста по-търпелива от мен и се справя чудесно с предизвикателството да украси коледните меденки. Един отнай-лесните начини за украса на коледните меденки е да се ползва белтъчна глазура, позната и като роял айсинг. Начина на приготвяне и оцветяване може да видите ТУК.

В отговор на въпросите, които получих за сребърните захарни перли, ето как изглеждат. Всякакви видове перли в най-различни цветове, могат да се закупят от интернет магазините за сладкарски продукти.

По отношение на коледните кутийки от меденки, може да използвате дори обикновена кристална захар, която също ще придаде снежен и зимен вид, без да се налага да правите допълнителни разходи.

захарни-перли

как да направим коледни меденки кутийки

Кутийките могат да се напълнят с бонбони, други някакви благинки за душата или каквото измислите и знаете, че ще зарадва близките и приятелите ви.

коледни кутийки от меденки

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 5 361 times, 1 visits today)