В случай, че ви омръзне да правите линцери, кравайчета, фитилчета и какво ли още не, или просто се чудите как по-бързо и лесно да украсите коледни меденки, фонданът е пръв помощник. Как да украсим коледни меденки с фондан е въпрос, на който често отговарям, при това съвсем непрофесионално. Разбира се, винаги може да се придържате към белтъчната глазура, която да оцветите и изобщо да творите, както си искате.

Това, което ще напиша по-долу са най-общи неща, които научих от грешки, четене, препрочитане и ровене за информация, но най-вече от неволята, тъй като не ползвам често фондан, захарна паста или моделираща паста, но за начинаещи, информацията със сигурност ще е полезна, особено ако не разполагате със специални инструменти за работа с фондан.

Откъде да си купите фондан? Продава се в специализираните магазини за сладкарски стоки. В Бургас няма такъв и аз си купувам от интернет магазините това, което ми е нужно.

Колко фондан да си купите? Това зависи от много от бройката бисквити или меденки, които ще украсявате. Което остане, опаковайте плътно в найлоново фолио и приберете в хладилника в кутия с плътно затварящ се капак. Издържа много време, но при продължителен контакт с въздух – изсъхва.

коледни меденки с фондан

Задължително ли е да имате силиконово килимче и точилка за фондан? Не, освен ако не сте решили да се обзаведете с тези пособия.

Фонданът се разточва много трудно, ако е току що изваден от хладилника. Преценете си времето, за да го извадите, да се отпусне и да може да се работи лесно.

Плотът (силиконовата подложка) трябва да са чисти и абсолютно сухи при разточване.

За набрашняване се ползва обикновено нишесте, но ако работите с цветен фондан, внимавайте да не попада върху горната страна, защото оставя следи, които са доста видими. Поръсва се нишесте и фонданът се разточва до дебелина 2-3 мм. Изрязват се фигурките, отстванява се излишната част от разточеното и внимателно се взема всяка фигурка.

С какво да залепя фондана върху меденките? Най-лесният начин е с вода. Чиста водичка и чиста четка за рисуване вършат идеална работа. Водата се намазва с четка от обратната страна (тази, която е била към плота) и веднага се залепя към меденката. Обърнете внимание – ключовата дума е „намазвам“. Нужно е съвсем леко да се овлажни фондана за да залепне към повърхността на меденката.  Другият начин е да намажете с айсинг, но решението е ваше.

За да се залепят кристали захар, захарни перли, цветна захар или втори слой фондан, отново се намазва вода с четката на местата, където искате да се залепи украсата. Посипвате с перли, захар и обръщате за да падне излишното. Подреждате в тава и съхранявате на хладно място, покрити със салфетка. Желателно е да няма влага, защото фонданът омеква от влагата.

Това са, най-общо казано, съвсем кратки съвети за фондана и се надявам, че ще ви помогнат.

как се украсяват коледни меденки с цветен фондан

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 16 768 times, 1 visits today)