Седя пред екрана и се чудя как да захвана писането на тази рецептичка. Тя е толкова скоростна, нетрудоемка, бърза и лесна, та чак ми се струва, че ще ме обвините, че нещо се шегувам с вас. Аз мисля, че това дори не е рецепта, защото да се направят кошнички от бутер тесто ще отнеме 3 пъти по-малко време отколкото времето за писане (а и за четене).

Знаете вече, че не обичам шоколад, но не знаете, че като цяло категорията „сладкиши с крем“ са ми любими. Кремове много, но ваниловото кремче, известно още като „сладкарски“ крем“, е вечният лидер в класациите на кремовете. Поне за мен.

Замислих тия кошнички от бутер тесто преди няколко дни, когато получих запитване за свежото бутер тесто, което се продава в Лидл. Показвала съм разни неща, които приготвям с такова тесто – воловани, пай с пилешко – но тестото си купувам от Била по чисто практически съображения. Лидл ми идва малко далеч, а Била е току пред вратата ми.

След като поех ангажимент да се изкажа компетентно за свежото тесто на Лидл (компетентно, моля ви се!!!) нарочих експедиция до там и покрай тестото накупих куп други неща, но не за това иде реч.

Една от най-популярните рецепти с бутер тесто и крем е тортата Наполеон. Който е опитвал тази торта, знае, че бутер тестото и ваниловият крем си подхождат като рицар и доспехи. Реших, че искам да направя нейна разновидност, защото кошничките от бутер тесто могат да се консумират веднага и не се налага да се изчаква няколко часа, за да поемат влага от крема. Както и да е, казах в началото – това дори не е рецепта, а простичка импровизация или ако щете идея, която да предложи нещо сладичко бързо и без усилие.

koshnichki-ot-buter-testo

Продуктите за 16 кошнички:

2 пакета свежо бутер тесто

Крем ванилия:

500 мл. прясно мляко
1 ч. ч. захар
2 яйца
4 с. л. с връх царевично нишесте
50 гр. масло
1 ч. л. ванилов екстракт

Приготвянето:

koshnichki-buter-testo

В приготвянето няма нищо сложно, но нека да кажа, че домашният крем ванилия може успешно да бъде заменен с всякакъв друг любим крем, а за да ускорите още повече нещата, спокойно можете да напълните кошничките с някой от кремовете без варене, които се предлагат в търговските вериги. В такъв случай цялото приготвяне ще отнеме 15-20 минути. Ясно е, че ако искате да ги напълните с домашен крем, той трябва да е сварен и напълно охладен.

рецепта-бутер-кошнички-с-ванилов-крем

Ето го свежото бутер тесто от Лидл. Разрязах на равни парчета, които са по-скоро с правоъгълна, отколкото с квадратна форма. Това, обаче е домашно готвене, а честно казано, досвидя ми се да изрязвам правилни квадрати, а после да изхвърлям тесто или да мисля как да оползотворя остатъците.

рецепта-кошнички-бутер-тесто

Небрежно и без престараване оформих кошничките от бутер тесто във формата за кексчета и надупчих с вилицата, за да има откъде да излиза въздуха при печене. И да се престаравате – при печенето бутер тестото ще ви се надсмее, защото винаги се издува там, където най-малко очаквате. Умишлено оставих стърчащи части като ушички, които да излизат извън формата. При печенето всичко си идва на мястото, а и така изглеждат по-артистично, нали?

кошнички-бутер-тесто

За бутер тестото съм казвала и преди, но ще го кажа и тук – то трябва да СТУДЕНО! Вадя от хладилника, слагам по формичките и връщам тавата в хладилника, докато загрее фурната. Не съветвам да се правят експерименти с бутер тестото, защото крайният резултат не е много добър, ако се работи с топло бутер тесто. Получава се ефект на „възглавница“ – имате една долна и горна изпечени корички, надути и фотогенични, а по средата остава клетаво и недопечено.

Моите кошнички от бутер тесто се пекоха в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, но след 15-тата ги наблюдавах, за да не прегорят връхчетата. В случай, че по време на печенето забележите издуване в центъра, отворете фурната и с виличка боцнете набързо, за да спадне. Аз ги оставих да изстинат върху решетка и после напълних с крем. Това е цялата рецепта. Нищо повече. Режеш, печеш, пълниш… Супер а? 🙂

Накрая ще отговоря компетентно на въпроса за свежото тесто, което се продава в Лидл. Честно казано – чудесно е! Тестото е плътно, стегнато, не се маже и като цяло се държа превъзходно и се изпече без никакви проблеми.

 кошнички-от-бутер-тесто-с-ванилов-крем

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 11 894 times, 1 visits today)