Много от нас помнят тия кошнички с крем от детските си години. И аз помня каква радост беше, когато мама ги правеше. Може би защото ги хапвахме рядко и все по празници, за мен те са завинаги свързани със сватбите, коледа и рожденните дни. Дълго време търсих такива формички. Накрая приятелка ми ги изпрати от Плевен (Благодаря ти, Виола!!!).
Садките, както и солените кошнички, не са особено трудни за правене, просто иска време да се разпредели тестото. Самото тесто отнема 5 минути да се замеси на ръка и 3 минути, ако се ползва блендер, чопър или както му е там името на тоя уред. Снимката е от рецептата за солени кошнички, но принципът е абсолютно един и същ, като разликата е, че в тестото за сладки кошнички слагам захар 🙂

маслено-тесто

Продуктите:

200-250 г. брашно
100 г. захар
125 г. студено масло
1 яйце
щипка сол.
Приготвянето:
Предимството на кошничките с крем е че формичките могат да се изпекат от предния ден или дори 2-3 дни предварително. Ако се съхраняват на хладно, в добре затворена кутия, им няма нищо. Кремът може да се добави на следващия или по следващия ден.
 рецепта-за-кошнички
Тестото замесвам по същия начин като за солени кошнички – с блендера смесвам маслото, брашното, захарта и солта докато станат трохи. Добавям яйцето и доразбърквам, докато сместта се обедини. Измесвам сместта върху плота, докато се събере на гладка топка. В зависимост от големината на яйцето и вида на брашното, може да се наложи да се добави още малко брашно. Ако тестото стане твърдо, добавям 1 с. л. ледено студена вода.
Кошнички с крем и плодове рецепта
Завивам тестото в найлоново фолио и прибирам в хладилника за 30-40 минути да се стегне. Разпределям по формичките, боцвам с шишче по дъното на формичките за да не се издуват при печенето. Пека 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изваждам върху един вестник докато са още топли и ги оставям да изстинат.
Пълня с крем, когато са напълно изстинали. В случая е обикновен крем ванилия, но всеки може да ги пълни с какъвто крем обича.

Кошнички с крем и плодове

Оттук нататък – дали ще са плодове, или нещо друго – украсата и екстрите са избор на всеки. Тези кошнички саксийки са поръсени с натрошени бисквитки Орео, които са идеални, за да имитират пръст.  „Посадих“ им захарни цветчета и готово!

кошнички от маслено тесто с крем ванилия

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 17 163 times, 1 visits today)