Когато ви трябва бърза и лесна рецепта за нещо хрупкаво, ароматно и вкусно, тези крекери с черен сусам и хрупкав лук ще ви свършат чудесна работа.

През годините съм правила различни видове солени бисквити, с ядки, семена, с яйце, без яйце, но ми се искаше нещо бързо, без да влагам излишни усилия, особено в напрегнатите дни преди коледните празници, когато ангажиментите са много.

Рецептата за крекери с черен сусам и хрупкав лук е базирана на излишен квас, който можем да оползотворим, за да приготвим нещо вкусно. Въпреки, че аз ползвам излишен квас, вие може да ги приготвите без никакво затруднение, като замените кваса с равни количества вода и брашно. Времето за замесване на тестото е 2-3 минути, оформянето 5-6 минути, останалото го върши фурната.

Като всички солени бисквити, тези също са подходящи за поднасяне с меки сирена, чудни са с чаша вино или просто да си хрупате нещичко, докато гледате филм.

Крекери с черен сусам и хрупкав лук рецепта излишен квас

Продуктите за крекери с черен сусам и хрупкав лук:

  • 200 г. излишен квас, 100% хидратация (може да се замени със 100 грама брашно и 100 мл. вода)
  • 50 г. олио
  • 120 г. брашно, тип 500
  • 5 г. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол
  • Щипка черен пипер
  • 20 г. хрупкав лук
  • 20 г. черен сусам
  • 1 ч. л. нигела

Приготвянето:

В купа смесете всички съставки и замесете тесто. Ще се получи еластично тесто, което лесно се разточва.

Сложете тестото между два листа хартия за печене и разточете до дебелина около 2 мм.

С формичка за бисквити изрежете кръгчета, елхички, звездички или просто нарежете с нож за пица на малки квадратчета, ромбчета, триъгълничета или каквато друга форма ви хрумне.

Крекери с хрупкав лук и черен сусам излишен квас рецепта стъпка по стъпка

Поставете хартия за печене върху тава и подредете изрязаните фигурки. Не е нужно да оставяте голямо разстояние помежду им. По време на печенето, те ще бухнат лекичко, но в посока нагоре, не се разливат настрани.

Печенето: В предварително загрята фурна на 200 градуса за 25-30 минути, докато станат златистокафяви. Наглеждайте ги от време на време, защото всяка фурна пече различно.

Извадете и прехвърлете върху решетка докато се охладят напълно.

Съхранявайте в кутия или буркан с плътно затварящ се капак.

Коментари:

* Моят квас е бял, но може да ползвате всякакъв вид излишен квас.

* Може да замените част от бялото брашно с пълнозърнесто пшенично, спелта, лимец или ръж, а може да ги приготвите изцяло с пълнозърнесто брашно или комбинация от брашна по ваш вкус. В такъв случай, намалете брашното на 100 грама.

Крекери с хрупкав лук и черен сусам

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 1 951 times, 1 visits today)