Лятото е на прага ни. Идва, наистина! Задават се дълги плажни дни, лениви летни следобеди и ако още не сте се настроили на лятна вълна – време е вече! Не може да не сте забелязали, че всичко живо по плажа и кафенетата смуче мента с лед през лятото. Кой алкохолна, кой безалкохолна, но фактът е факт. Леденостудената ментичка е едно от най-популярните питиета през лятото, а защо да не си направим домашна безалкохолна мента?

Я погледнете сега днешната гледка към моренцето? Ако не ви идва да грабнете една изпотена биричка, (или ментичка), значи сте стоици!

3

4

Свекърва ми прави тази домашна безалкохолна мента от няколко години и рецептата взех от нея. Всеки, които има в двора си от тази чудна ароматна тревичка знае, че тя е като дива река. Развива се буйно, на туфи и тръгне ли – няма спиране! Аз си нямам двор и затова се специализирам в саксийното земеделие, което ще рече, че я гледам на балкона. Тя, обаче, иска да завземе всичко и толкова много се разрасна, че трябваше да се вземат спешни мерки. Спешни, спешни, колко да са спешни, но взе да прелива от саксията и хайдееее – окосих я набързичко и забърках тази бърза домашна безалкохолна мента. Най-хубавото е, че дори не се вари. Не, това не е зимнина, не се забърквайте. Това е напитка, която си пийваш през лятото, докато седиш на двора в ранния следобед, или си носиш на плажа в хладилната чанта, или на пикник. Или просто си я имаш под ръка, когато искаш нещо студено и свежо!

 как да си направим безалкохолна мента

Рецептата е за 1 литър вода, но количеството е достатъчно да имате поне за месец. То зависи от темпото на пийване де. Може и за седмица да свърши.

Продуктите за домашна безалкохолна мента:

връзка мента
1 литър вода
1.5 кг захар
1 пакетче лимонтозу (но не цялото)
зелена сладкарска боя

домашна безалкохолна мента вода мента

Приготвянето на сироп от мента:

Ментата, с все листа и дръжки (без корени) я измих и сложих в литър вода. Аз я натъпках в шише, но за по-лесно може да си сложи в тенджерка или друг удобен съд. Важното е ментата да е потопена във водата. Прибрах в хладилника за 36 часа. (По принцип може да се държи от 24 до 48 часа в хладилника).

домашна мента рецепта

Прецедих ментовата вода, която изглежда ей така – като чайче. Обаче ухае страхотно. Е да, по някаква причина очакваме, че ментата ще е зелена, но не! Зеленото, от което се боядисват езиците се слага после. Като го казах сега това се сетих, че не съм виждала този ефект „зелен език“ от домашна мента. Какво ли има в купешката, че да заприличаме на заразени с бяс!!!

 рецепта домашна безалкохолна мента

Разтворих малко зелена сладкарска боя в ментовата вода преди да добавя захарта. Така съм сигурна, че боята се разваря напълно и няма да залепне за захарните кристали и да стои на точки. Добавих захарта и лимонтозуто (аз сложих 3/4 от пакетчето) и започва бъркането. Няма да ви лъжа – едно 30-40 минути разбъркване до пълното разтваряне на захарта си трябват.  Но това е всичко.

  рецепта домашна безалкохолна мента

Получава се гъст много наситен ментово-захарен разтвор. Ако има химици – да кажат как точно се казва наситен разтвор на вода, захар и мента, моля. За мен, това си е готова за консумация ментичка. Наливам в шише и прибирам в хладилника. Така имам готов концентрат, който разреждаме на вкус, когато решим, че имаме нужда от освежаване. Пак казвам – това не е зимнина. Тази напитка може да стои и месец в хладилника. Но не я наливайте в шишенца, че да я прибирате в мазето. Изпийте си я докато е лято!

   бърза рецепта домашна безалкохолна мента

Накрая ще ви покажа още малко моренце. Днес беше толкова красив, спокоен и слънчев ден с истинско усещане за лято. Е да, имаше и биричка и цаца, но това са си бургаските реалности.

 2

1

 Наздраве и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 38 760 times, 2 visits today)