За „вредната храна“ знаем всички. Няма да се впускам в проповеди какво бива и не бива да се яде, кое е полезно и кое не е. Но преди няколко дни влязох в Макдоналдс и докато дъщеря ми хапваше хамбургер (за ужас на баща си) аз се размислих дали мога да направя домашна версия на хамбургера, в която поне знам какво има.

Какво толкова – питка, кюфте и салата – нищо работа. Поразтърсих се, за да видя как се правят питките и естествено рецепти – колкото искаш. Хлябът си е хляб по цял свят.

След като прочетох 5-6 рецепти, които по същината си бяха едни и същи, реших, че достатъчно добре съм се осведомила и мога да се захвана за работа. Оказа се, че е доста забавно да се правят тези питки, но пък аз обичам да си играя с тесто, както децата обичат да си играят с пластелин.

Ако, обаче, не ви се занимава – отидете до супермаркета, купете някакви питки, мятайте кюфтетата на скарата и сте готови! Е да, къщата ви няма да замирише на прясно изпечен хляб, но ще си спестите малко цапане на ръцете.

Ето как направих моите питки за хамбургери:

350-400 г. брашно
20 г. масло
1 с. л захар
7 г. суха мая
100 мл. топла вода
1 яйце
щипка сол

Забърках тестото, поомесих го за 5 минути и го оставих да втасва 1 час.

втасало тесто за питки за хамбургери
омесено тесто за питки за хамбургери
бургер питки

Изпечени бургер питки

Като направих топките, ги завих за 20 минути, след което отново ги поразточих, за да станат плоски питки с диаметър 7-8 сантиметра. Още 20 минути втасване, след което ги намазах с разбито яйце, поръсих ги със сусамче и ги бутнах във фурната. Тук трябва да спомена, че можете направо да разточите на плоски питчици и да ги изчакате 20-ина минути (така ще си спестите малко време). Разточих на кръгче, колкото да разделя на относително еднакви парчета. На мен не ми трябва ресторантска прецизност и ако някоя питка е 10 грама по-тежка от друга, изобщо не е проблем.

Пекох ги 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оттук нататък – всеки си импровизира според собствения вкус! Кой с горчица, кой с лук, пълна свобода и тотално унищожение на питки и кюфтета!

бургер питки

Опитайте, за да се убедите, че „вредната храна“ не е чак толкова страшна, особено, когато е домашно приготвена! Ето и англоезичните източници – allrecipes.com, домашни бургери, и още.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 11 208 times, 1 visits today)