лесно предястие хлебни дънерчета

Почти всяка една от нас често си задава въпроса за предястията, особено ако пък чакаме гости. Все пак предястието няма нищо общо със салатата, а си е една отделна вселена. Същото е и с мен – изправена пред безкрайните видове антипасти, пастети, гриловани зеленчуци, риби и скариди… и не мога да реша кое от всички да избера и да предложа на семейството и гостите си.

Пишейки сега, се размислих за думата „дип“, която така смело навлезе в кулинарния ни език и отстоява присъствието си независимо, че е чужденка. Всъщност ние си имаме прекрасна българска думичка за тези салато-сосове – Топеница. Чували сте за топеница, нали? В топеницата може да има и чушки, и домати, и сиренце, яйце, лук… И най-важното – можем да си топнем залчето така, както си е традиционно.

В днешното ми лесно предястие – хлебни дънерчета с пълнеж има два вида топенички. Едната е с риба тон, а другата у дома я наричаме „лученица“.  Лученицата ни е особено любима и я правя с повод и без повод. Тя всъщност няма и рецепта. Мама правеше това още докато аз бях дете и си спомням какво удоволствие беше да отворим от бурканчетата и да мажем по филиите.

Та „Лученицата“ се приготвя от ситно нарязан лук (пресен или стар), натрошено сирене и домашна лютеница. Всичко се разбърква добре, оставя се да постои 30-ина минути, колкото хуууууубаво да се смесят вкусовете и се похапва сладко-сладко. Няма пропорции, всичко е на вкус. Ако искате, сложете повече лучец, или повече сиренце – както ви харесва.

За да е по-разнообразно предястието ми, направих и топеница като разбърках в блендера:

100 гр. крем-сирене (всяка марка ще свърши работа, независимо дали е Филаделфия или друго)
150 гр. заквасена сметана
половин връзка копър
1 консерва риба тон
2 големи скилидки чесън

Всяка от тези топенички може да се поднесе в купичка, разбира се. Аз избрах да ги поднеса в дънерчета от хляб, на който издълбах меката част, но не до дъното и напълних. Много е вкусно, много е бързо за приготвяне и най-важното – лесно! 🙂

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 2 412 times, 1 visits today)